Alacant

Detingut un 'groomer' a Alacant per assetjar menors d'edat a través d'Internet

En un comunicat, el cos de seguretat ha explicat que l'arrestat simulava ser un jove esportista de 18 anys i havia creat multitud de perfils en diferents xarxes socials a través dels quals sol·licitava amistat a menors d'edat que compartien les mateixes aficions esportives per a, després de guanyar-se la seua confiança, demanar-los fotografies i vídeos d'índole sexual. Els investigadors estimen que va contactar amb quasi un miler de víctimes.

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer a Saragossa, quan un menor va denunciar que estava sent assetjat per Internet, a través de diferents comptes en xarxes socials, per un suposat xic de 18 amb el qual compartia les mateixes aficions esportives. Després de guanyar-se la seua confiança va el arribar a amenaçar i coaccionar perquè li enviara fotografies de caràcter sexual i interaccionara amb ell a través de videoconferència.

Els agents van aconseguir esbrinar que es tractava d'un home de 49 anys i resident a Alacant. Després d'analitzar els seus comptes en xarxes socials es va comprovar que havia creat multitud de perfils perfectament dissenyats per a atraure a xics menors i actius esportistes, fent-se passar ell mateix per un d'ells.

En el transcurs de la investigació, els agents van comprovar que el detingut utilitzava un suposat interés per la mateixa activitat esportiva que la víctima i així entaular contacte amb nombrosos menors d'edat.

Després de guanyar-se la seua confiança, aconseguia que li remeteren fotografies i videos de caràcter sexual i fins i tot que mantingueren sessions de cibersexo amb ell a través de diferents plataformes. Quan els menors es negaven a continuar amb les seues exigències, els amenaçava amb difondre eixe material a tots els seus contactes i familiars. El seguiment de la seua activitat per part dels investigadors va permetre conéixer que era molt actiu en xarxes socials, amb centenars de publicacions i milers de seguidors, en la seua gran majoria menors d'edat

Després de diverses perquisicions els investigadors van aconseguir localitzar i identificar altres dos menors, també residents a Saragossa, víctimes de la mateixa persona.

Els policies van identificar el presumpte responsable i van poder determinar que es trobava a Alacant, sent arrestat en el seu domicili quan conversava a través d'Internet amb dos potencials víctimes.

Durant l'escorcoll de la seua vivenda, en el qual es van intervenir diversos dispositius informàtics i es va localitzar gran quantitat d'arxius de pornografia infantil, els investigadors van comprovar que en l'escriptori on tenia instal·lat l'ordinador principal havia col·locat una càmera web a l'altura dels genitals que li permetia no ser reconegut en ocultar el rostre.

El detingut guardava un detallat registre manuscrit dels seus contactes sexuals amb menors en una llibreta en la qual apareixia quasi un miler de números de telèfon i comptes de correu electrònic de possibles víctimes, tant espanyoles com estrangeres. De l'anàlisi efectuada es desprèn que el detingut buscava el contacte real amb els menors per a, presumptament, abusar sexualment d'ells.

La conducta de l'arrestat s'encaixa en una tipologia delictiva que es defineix com 'child-grooming' i que es defineix com el conjunt d'estratègies que una persona adulta desenvolupa per a guanyar-se la confiança d'una menor a través d'Internet amb l'última fi d'obtindre concessions d'índole sexual.