Alacant

El ple de l'Ajuntament d'Alacant rebutja recolzar la taxa turística

Així, d'una banda, ha aprovat una petició del grup municipal del PP que sol·licitava al ple que s'oposara a la taxa i, per una altra, ha rebutjat una de Guanyar que demanava recolzar la seua implantació l'any que vé.

El debat s'ha celebrat de manera conjunta mentre que les votacions s'han realitzat de manera separada. Així, la declaració del PP ha tirat avant amb el suport propi, de PSPV i els dos no adscrits (16), huit vots en contra -Compromís i Guanyar-, i cinc abstencions, de Ciutadans. La de Guanyar ha sigut rebutjada per 19 vots en contra, cinc a favor (Guanyar) i cinc abstencions (Cs).

El portaveu del PP, Luis Barcala, ha recordat "la unanimitat" del sector en contra de la taxa i ha apuntat que és "contraproduent per al sector i per a l'ocupació". Barcala ha demanat tindre en compte eixa opinió perquè "són els que saben d'açò" i els que "es juguen els quarts en esta pel·lícula".

L'edil 'popular' ha subscrit els 20 arguments exposats per les patronals i ha incidit que el turisme valencià es veu "beneficiat" perquè altres destinacions estan "afectades per les seues situacions internes" que "tard o d'hora" es recuperaran i cal estar "preparats". A més, s'ha mostrat preocupat pel turisme il·legal que es veuria beneficiat per "la diferència de preus" pel que fa a l'allotjament reglat.

Per contra, des de Guanyar, Miguel Ángel Pavón, ha al·legat a favor de la taxa en què ja està implantada a Barcelona i Balears i ha qüestionat que es tinga "poca confiança" en la destinació turística de la Comunitat. Pavón ha plantejat que no es "criminalitza al turista" sinó que es tracta que "col·labore" amb les mires posades a "millorar en qualitat" de cara a un nou "model productiu".

Pavón ha parlat de la taxa com a "tornada social" i ha defès que el sector s'homologue amb els països de l'entorn. "És una ferramenta econòmica que contribuirà a lluitar contra l'economia submergida en el sector turístic i contra la precarietat laboral del sector", ha assegurat.

Enfront d'açò, el portaveu valencianista, Natxo Bellido, ha justificat el vot en contra a les dos proposades perquè "no s'aporta res" amb declaracions institucionals i ha apostat per treballar "amb el sector" per a trobar "una taxa". Sobre este tema, ha posat com a exemple que a Balears hi havia un rebuig per part del sector i ara "està absolutament normalitzada i està funcionant bé".

Per la seua banda, els no adscrits, Nerea Belmonte i Fernando Sepulcre, han rebutjat la taxa en considerar que és "una aberració". A més, Sepulcre ha dit que competidors com la Manga del Mar Menor (Múrcia) estan "bojos" perquè s'instaura.

La portaveu de Ciutadans, Yaneth Giraldo, ha justificat l'abstenció del seu grup en què es tracta d'una qüestió "massa important com per a usar-la com a moneda de canvi, com fa Podem". Per açò, ha reclamat una taula de treball que arribe a una decisió de consens.

Finalment, des del PSPV, l'edil de Turisme, Eva Montesinos, ha titlat la taxa com a "pedra contra la nostra teulada" perquè ataca l'economia alacantina i provoca "una pèrdua de competitivitat". I ha anunciat que, si es deixa la seua aplicació en mans dels ajuntaments, Alacant no l'adoptarà "baix cap circumstància".