Castelló

Un jutjat obliga l'Ajuntament de Morella a entregar informació de Carns de Morella al PP

La jutgessa entén que s'ha vulnerat el dret a participar en els assumptes públics del PP i subratlla que entregar esta informació no afecta "a la intimitat de les persones". A més, recorda que Carns de Morella és una societat participada majoritàriament pel consistori.

Així consta en una sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press i contra que cap recurs, en què el jutjat també condemna el consistori de Morella a assumir les costes causades en la tramitació del procediments, amb el límit màxim de 675 euros.

El portaveu del PP de Morella, Miquel Ángel Querol, ha presentat un recurs contenciós administratiu contra una resolució de l'Alcaldia de l'Ajuntament del municipi del 26 de gener, per la qual acordava desestimar la petició sobre informació en relació amb la identificació dels socis privats de Carns de Morella -llistats de socis, llibre de socis i llistat de juntes-, així com les nòmines.

L'equip de govern municipal va desestimar esta petició d'informació perquè considera que "res aporta a la funció fiscalitzadora" i, a més, indicava que "pot contindre dades protegides que, a la fi, cap rellevància aporten al dret de participació en assumptes públics".

El grup popular entenia que no entregar esta informació suposava "una vulneració del dret fonamental reconegut a l'article 23.2 de la Constitució Espanyola, per infringir el seu dret a exercir el seu càrrec públic" i, de la mateixa manera, incidix en "el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics" recollit a l'article 23.1 de la Carta Magna.

EL FISCAL S'OPOSAVA

Per la seua banda, el Ministeri Fiscal ha considerat que procedia la desestimació de la demanda, per entendre que la informació no facilitada podria "configurar-se a l'àrea del privat i preservada del caràcter protector de dades que recull la nostra actual legislació".

Tot i això, la jutge assenyala en la sentència que el "nucli de la controvèrsia" consistix a determinar si en este cas "concorren circumstàncies fàctiques o jurídiques que puguen justificar la negativa de l'administració demandada a la lliura de la documentació pretesa" i si va existir una vulneració o no de l'article 23.

La magistrada destaca que la jurisprudència que existix "ens conduïx necessàriament a estimar el recurs contenciós administratiu per a la protecció dels drets fonamentals de les persones" presentat pel portaveu municipal del PP, perquè considera "vulnerat el dret fonamental de l'article 23 de la Constitució de l'actor".

Alhora, subratlla que entregar la informació sol·licitada no afecta "la intimitat de les persones" i, a més, recorda que Carns de Morella "és una societat participada majoritàriament per l'Ajuntament de Morella, pel que no pot concebre's al marge del mateix". També indica que en el cas d'existir alguna dada confidencial "el mateix podrà ser ratllada".

Per tant, ordena a l'Ajuntament de Morella posar a disposició del grup popular la documentació sol·licitada, en concret, la relació de socis, així com el seu percentatge de participació i els diferents moviments que han existit de transmissió de participacions socials o subscripció d'ampliacions de capital de la mercantil Carns de Morella.