Barcelona

Simuladors estil ‘play station’ contra els accidents de moto

La mort de cinc motoristes en tres dies a Catalunya –l’últim, ahir, a Palol de Revardit, atropellat per un camió– ha aixecat les alarmes. Els Mossos d’Esquadra proposen fer que els conductors de moto adquiereixin més experiència, encara que sigui amb simuladors, com els de les videoconsoles, a les autoescoles.La presència de simuladors de conducció per a motocicletes a les autoescoles catalanes és escassa. David Garcia, portaveu de la Federació d’Autoescoles de Catalunya i d’Alfis, va explicar que ja existeix un «de la casa Honda, però només l’utilitzem per a iniciats, joves de 14 anys o persones que no ha portat mai moto». I aquest no és el perfil majoritari dels motoristes que estan perdent la vida.

Mesures restrictives

El Servei Català de Trànsit i els Mossos s’han conjurat per evitar l’increment d’accidents mortals amb motocicletes. El desacord és manifest amb els venedors de motos, que s’oposen a mesures restrictives a la compra de màquines d’alta cilindrada, així com evitar que un novell adquiereixi una moto de 500 cc.

Els Mossos apunten com a causes més probables dels accidents la manca de domini de les motos de gran cilindrada i per això proposen els simuladors. La majoria d’accidentats tenen entre 35 i 40 anys. Des de les autoescoles discrepen. García assegura que el simulador «no et pot portar a una situació de risc» assegut a una cadira de l’autoescola. «Ensenya», això sí, «a educar en actituds», però «mai  a controlar els pesos, la velocitat o la frenada».

Els motoristes critiquen que els criminalitzin i demanen millors carreteres i que es potenciï la formació.

Un de cada quatre morts

El 37% dels morts en sinistres del mes de setembre conduïen una moto. El mes passat van morir a Catalunya 35 persones de les que 13 eren motoristes. A l’estiu, un de cada quatre morts en accident eren motoristes. El Servei Català de Trànsit està estudiant les causes d’aquest elevat índex d’accidentalitat, que blasmarà en un estudi que presentarà en breu. De moment, la crida és «una conducció segura i responsable» per a tots els agents implicats en el trànsit de vehicles.