Barcelona

Barcelona lluita contra l’atur amb nous plans d’ocupació

Ana María Alonso ha començat a treballar a la cuina de la escola bressol municipal La Filadora
Antonio Herreros

L'atur és un dels principals problemes que hi ha a la ciutat de Barcelona. Per combatre aquesta situació i promoure la creació de llocs de treball, sobretot en col·lectius en risc d’exclusió social, l’Ajuntament ha posat en marxa 730 Plans d’Ocupació Municipals (POM) entre els mesos de maig i juny d’enguany.

En aquesta campanya contra l’atur s’hi han implicat 32 operadors municipals que han dissenyat més de 239 projectes i han previst 22 perfils professionals diferenciats, com per exemple oficial de neteja o auxiliar documentalista digital.

Àmbits d'actuació

Els cinc àmbits d’actuació dels projectes dels POM són: arranjament i manteniment d’equipaments i espais públics (127 persones contractades), medi ambient i sostenibilitat urbana (234), serveis a la comunitat, dinamització i cohesió social (375), promoció d’activitat econòmica, turisme i comerç (170) i tecnologies de la informació i la comunicació (130).

Els Nous Plans d’Ocupació Municipal, que es poden consultar a bcn.cat/treball, prioritzen els col·lectius  amb més dificultats per accedir al mercat laboral: majors de 40 anys amb un baix nivell formatiu i que portin  més d’un any a l’atur i també als menors de 30 anys que opten a una primera feina.

Els plans d’ocupació, que gestiona Barcelona Activa, exigeixen una component de formació molt important perquè les persones puguin millorar el seu perfil professional, la seva capacitat per realitzar tasques específiques i incrementar l’índex d’ocupabilitat de les persones sense feina.

Segons les dades de l’Ajuntament, els plans d’ocupació tenen una ràtio d’inserció socio-laboral del 30%. Altres mesures que s’han pres per contrarestar les xifres d’atur a Barcelona són la contractació directa, a través d’un pla, de 1.900 persones per reforçar la plantilla i potenciar el personal d’àmbits com escoles bressol, tècnics de serveis jurídics, tècnics informàtics o personal per treballar en la lluita contra la violència de gènere.

Els plans comporten un contracte d’obra i servei de sis mesos a jornada completa amb un salari que oscil·la entre els 1.002 i els 1.415 euros mensuals. Un cop finalitzat, es fa un treball d’acompanyament a la persona en la recerca de feina.

Diversos perfils professionals i contractes per als colectius més vulnerables

Un aspecte important d’aquests plans ocupacionals és la personalització dels llocs de treball i la recerca de perfils idonis. S’ha canviat la filosofia uniformitzadora que tradicionalment tenien aquest tipus de feines.

En aquesta ocasió, s’ha creat una triple escala salarial per donar resposta a la varietat de candidats que hi ha, tant per edats com per formació i poder reconèixer aquells perfils que tenen un caràcter més de coordinació per crear professionals que gestionin petits grups.

Els destinataris dels plans són, d’una banda, els majors de 40 anys amb baix nivell formatiu, que portin a l’atur més d’un any, i d’altra banda, joves menors de 30 anys.

Característiques dels plans d'ocupació

L’esforç realitzat ha implicat a 32 operadors municipals que han creat més de 239 projectes. Tots aquests agents han dissenyat 22 perfils professionals diferenciats. La posada en marxa del programa ha suposat atendre 2.900 persones aturades, de les que 2.500 han fet una entrevista de selecció. També s’han fet 25 sessions informatives i 25.000 hores formatives.

El tipus de contracte és d’obra i servei, jornada completa i duració és de 6 mesos. En finalitzar es realitza un acompanyament a la recerca de feina. El sou s’adapta a les qualificacions demandades, i van des de 1.001,70 € per la categoria d’ajudant/a, fins als 1.414,90 € per la categoria de tècnic/a auxiliar, passant pels 1.357 € de la categoria d’oficial. Aquestes quantitats són mensuals, en brut i amb les pagues prorratejades.

loading...