Barcelona

Campanya ciutadana per tapar el forat de les beques infantils

Cada cop hi han més nens que, a diferència de companys seus d’escola, no poden anar de colònies o quedar-se a dinar al col·legi, perquè les seves famílies no els ho poden pagar i tampoc reben ajuts de les administracions.

Perquè aquests que viuen per sota del llindar de la pobresa –són el 27,3%, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya– tinguin els mateixos drets, Fundesplai ha engegat aquest dijous la campanya #botaxlainfancia, que s’allargarà fins al 10 de maig.

La idea és que els ciutadans es facin una foto saltant o botant una pilota i la pengin a les xarxes socials amb l’etiqueta #botaxlainfancia. Cada bot serà un euro aportat per les empreses col·laboradores, que, de moment, són tres i s’han compromès a posar diners pels 12.000 primers. Els fons es destinaran a becar infants.

Des de Fundesplai han apuntat que "hi ha nens que a meitat de curs han de deixar de menjar a l’escola per situacions inesperades dels pares" i perquè els ajuts de les administracions triguen a arribar. De forma paral·lela, la sol·licitud de beques a Fundesplai s’ha multiplicat.

Per exemple, els ajuts per activitats d’estiu el 2014 van ser 4.500, un 45% més que el 2013. "Demanem als responsables polítics invertir en la infància. Un país que no inverteix en els nens és un país miop", ha advertit el portaveu Josep Mª Valls.

"Els meus fills van poder anar al zoo"

La Tamara Morell, de 37 anys i mare de dos nens de quatre i cinc anys, ha demanat la col·laboració d’empreses i ciutadans en la campanya. "Gràcies a una beca de Fundesplai, a l’estiu, els meus fills van tenir menjar, van anar a museus i, fins i tot, al Zoo, que és caríssim i jo no el puc pagar", ha explicat. Ella i el seu marit estan a l’atur des del 2012.

Més de 1.200 nens amb joguines

Més de 1.200 infants en risc d’exclusió social van rebre joguines al Nadal gràcies a la campanya de recollida de la Fundació Pere Tarrés. Txus Guinea, responsable de la iniciativa, ha afirmat que "l’esforç val la pena", perquè nens en situacions difícils van poder explicar als companys de classe que van tenir regals.