Barcelona

Barcelona senyalitza els punts d’interès del centre

Fletxes i plànols nous instal·lats ahir al centre de la ciutat per indicar els punts d’interès artístic i de serveis per a turistes i veïns. (Hugo Fernández)

Turistes i veïns ja poden passejar tranquils i sense necessitat de guies i mapes pel centre de Barcelona.

El districte de Ciutat Vella compta des d’ahir amb un grapat de rètols i senyals per als vianants que indiquen la proximitat de monuments històrics, serveis i transports públics, entre d’altres.

No volem indicar rutes concretes ni marcar itineraris, nomès els punts d'interès
Són rètols situats a diversos punts estratègics del
casc antic i del barri del Born que anuncien la ubicació propera tant dels atractius turístics com dels serveis sanitaris i instal·lacions d’esbarjo.

"No volem indicar rutes concretes ni marcar itineraris, es tracta d’assenyalar únicament els punts d’interès", explicaven ahir fonts del districte de Ciutat Vella a 20 minutos.

Han treballat durant un any aproximadament per tal d’establir els criteris que finalment s’han seguit per instal·lar la nova senyalització.

Fletxes i plànols

Els museus s'indiquen en funció del nombre de visitants que passen per ells
S’han instal·lat dos tipus de senyals:
fletxes i plànols. En el cas dels museus, a tall d’exemple, el criteri seguit per usar una senyalització o una altra s’ha basat en
el nombre de visitants.

Si depassa les 100.000 visites, compta amb una fletxa pròpia; si rep menys de 100.000 visitants, només s’encercla dins el planell, on s’hi indica la resta de punts d’interès de l’àrea d’influència.

On són els urinaris

Però els museus són només un dels punts d’atracció. Els senyals indiquen també els atractius turístics, monuments nacionals, parcs, etc. Pensant en els veïns s’ha assenyalat els transports públics, centres cívics, Centres d’Atenció Primària, comissaries i centres esportius.

Els urinaris públics oberts les 24 hores del dia també s’indiquen. Tot i que des del districte s’insisteix en que "Ciutat Vella ha millorat molt i els carrers no estan bruts", amb aquest nou senyal es vol "fomentar l’ús d’aquest servei".

Properament, s’acabarà de col.locar la nova senyalització a Ciutat Vella.

Seguint el model del Park Güell

Vist l’èxit obtingut als voltants del Park Güell, s’ha importat la idea de la senyalització de punts d’interès per a vianants a d’altres zones de la ciutat.

Al 2004 va ser el casc antic de Les Corts el qui va incorporar els nous rètols indicatius dels punts històrics i de serveis. Un any més tard, a l’octubre del 2005, Sarrià va assenyalar carrers principals, parcs i edificis històrics del seu casc antic.

Va venir motivat per la instal·lació de la parada del Bus Turístic a Pl. Sarrià i alhora per la petició dels veïns, que volien conèixer el passat històric del barri. Com a novetat, els senyals indicaven, fins i tot, la ruta que havien de seguir els alumnes de l’escola Orlandai perquè fos més segura.