Barcelona

Només 5 maternitats de 74 promouen bé l’alletament

Només cinc de les 74 maternitats que es calcula que hi ha a Catalunya promouen bé l’alletament de les mares . És almenys el que afirma
Unicef , a través de la Iniciativa
Hospital Amic dels Nens (Ihan).

Els adherits són el Asil (Granollers), Dexeus (Bacelona), Comarcal de Móra d’Ebre, Josep Trueta (Girona) i el Joan XXIII (Tarragona). A la resta de l’Estat n’hi ha set més (dos a Astúries i un a Madrid, País Valencià, Galícia, País Basc i Múrcia).

"Això no vol dir que els que no estan a dins no ho facin bé", matisa el director del programa de salut materno-infantil, Ramon Prats.

"L’avaluació d’Ihan és molt complicada. Però la Generalitat sí que promou la lactància materna amb un conveni que vam signar amb la mateixa Unicef", explica.

Bona nota de les mares

La cap d’infermeria de la unitat materno-infantil de l’Hospital de Granollers, Anna Cruz, fa cinc anys que incentiva aquest aliment natural.

Ha de ser la mare la que vegi quan ha de deixar d'alletar al nadó
"Les mares ho veuen bé. Ho qualifiquen entre un 7 i un 9. També tenen grups de suport al Vallès Oriental, ja que és difícil continuar amb l’alletament quan treballen. Haurien d’estar-s’hi fins a dos anys", continua.

Altres experts senyalen que ha de ser la mare la que vegi quan ha de deixar d’alletar el nadó, sense imposar-se terminis.

Millores per al nadó

Els avantatges són múltiples: "Primer l’alimentació, que és natural; prové de la seva mateixa espècie. Segon, perquè estreny la relació entre la mare i el fill. A més, es desenvolupa millor la criatura i es poden evitar certes al·lèrgies o infeccions", raona el doctor Prats, que tranquil·litza les mares que no poden donar el pit: "No han d’angoixar-se".

Un 81% de mares dóna el pit

El 81,1% de les mares alleta el fill durant les primeres setmanes i un 62% aguanta al tercer mes.

La xifra es desploma fins l’11,5% als 12 mesos, segons dades de Salut. Les xifres van creixent.

Els hospitals amics dels nens han de seguir criteris estrictes, com ara: donar el pit sovint, pel matí i la tarda; que el nadó succiona en la postura correcta; que la mare produeix tanta llet com li demana el fill; que s’evita el xumet; que la mare es cuida i descansa, i que es busca un grup local de suport a totes les lactants.

loading...