Barcelona

Barcelona no ha multat encara cap banc per tenir pisos buits

Desenes d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) durant una protesta en una entitat bancària a Sabadell.
LLUÍS VILARÓ/ACN

L'Ajuntament de Barcelona va fer seva la demanda de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i es va comprometre a detectar els habitatges de les entitats bancàries desocupats durant més de dos anys i sancionar-les si no els llogaven. Nou mesos després, no ha posat cap multa. Fonts municipals han explicat a 20minutos que estan acabant de definir el procediment administratiu.

"Ho vam demanar com a mesura d'urgència i ens van presentar un programa d'actuació ampli i adequat però està aturat", lamenta Mercè Pidemont, membre de la PAH. És per això que reclama una "política més decidida".

Aquestes multes són un instrument previst per la Llei de l'Habitatge de Catalunya, aprovada el 2007, que tifica com infracció molt greu l'incompliment de la funció social de l'habitatge i preveu multes de fins a 900.000 euros. "Els ajuntaments no només poden fer-ho sinó que tenen l'obligació d'actuar", recorda.

A més, creu que algunes mesures proposades per l'ajuntament "estan esgotades", com les negociacions amb les entitats bancàries per a què cedeixen vivendes per lloguer-les. A Girona, per exemple, només se'n van aconseguir els bancs van cedir fins a l'abril 36 pisos i la majoria de pisos estaven ocupats o en mal estat.

Però Barcelona no va ser l'única població que va fer seva la petició de la PAH. Cornellà, Sabadell, Vilanova i la Geltrú, Granollers... l'últim a adherir-se, la setmana passada, és el Prat de Llobregat. Els consistoris volen augmentar el parc d'habitatges de lloguer social i es que Catalunya és la comunitat amb més desnonaments de tot l'Estat, el 23,3% del total, 4.300 el segon trimestre.

Però no és un problema nou. Fa dos anys, Santa Coloma de Gramenet va començar a multar les entitats que, tot i les facilitats (ajuts a la rehabilitació, borsa d'habitatge...), tenen pisos en desús des de fa més de dos anys malgrat les necessitats habitacionals de la ciudad. A més, la desocupació genera conflictes socials perquè les entitats deixen de pagar les quotes de les comunitats i en alguns casos són okupats.

Fins ara, a Sant Coloma, els tècnics municipals s'han fet 223 inspeccions i s'han detectat 161  habitatges buits en mans de bancs. Santa Coloma ha aconseguit cobrar 25 multes i n'està tramitant 29 més. A més, ha aconseguit la cessió d'alguns pisos.

"El balanç és positiu i els diners recaptats serveixen per reforçar els ajuts per accedir a l'habitatges i pagar consums bàsics", explica l'alcaldessa, Núria Parlon, qui recorda que, amb altres actors com Càritas, l'ajuntament ha aconseguit aturar 64 desnonaments en el darrer any.

Per la seva banda, Terrassa ha obert més de 700 expedients a entitats financeres per tenir pisos buits. El 31 de desembre va posar les primeres tres multes de 5.000 euros cadascuna i, a més, cobra una taxa de 800 euros per cada expedient en entendre que és una feina que provoquen els bancs. Aquest dilluns es reunirà amb la PAH per analitzar la situació.

loading...