Barcelona

Alerta per les pluges que podrien desbordar rieres

Les pluges van caure arreu, també a Valls, la capital de l’Alt Camp, que té un avís de fortes precipitacions. (Acn)
El temporal de pluja que va començar ahir i que durarà fins demà ha fet saltar l’alarma pel perill de grans crescudes de les rieres del litoral català. A més, la Generalitat ha activat el pla Inuncat a les comarques gironines.Avui s’esperen pluges generals durant tot el dia, i localment fortes a punts de la meitat est i de la resta del litoral i del prelitoral. Podran anar acompanyades de tempesta i arribar als 100 litres per m2 en 24 hores.

L’Agència Catalana de l’Aigua va alertar a les policies locals del Maresme per les «probables crescudes sobtades a les rieres de tot el litoral català». Davant aquest risc, recomanen «extremar les precaucions», especialment a les zones inundables i a passos de nivell de rieres.

També aconsella «tancar els accessos als llits de les rieres i desocupar-les» fins diumenge «pel perill que les riuades que provoquin les grans precipitacions puguin arrossegar els vehicles aparcats», com ja ha passat altres vegades a alguns municipis del Maresme.

Pel que fa a les temperatures d’avui i demà, les mínimes es mouran entre 3 i 8 graus al Pirineu i entre 7 i 13 graus a la resta. Les màximes seran d’entre 7 i 12 graus al Pirineu i d’entre 11 i 18 graus a la resta. La cota de neu pujarà fins als 2.400 metres.

Un abril més nevat que el gener

Les nevades caigudes des de la segona meitat de març han contribuït a un notable augment de la cobertura del mantell nival a la serralada pirinenca. De fet, les imatges obtingudes amb els radiòmetres MODIS, instal·lats als satèl·lits Terra i Aqua de la NASA, constaten un principi d’abril més nevat que a mitjans del gener passat. Així, la temporada de neu 2006-2007 ha tingut una revifada durant l’inici de la primera gràcies a dues nevades importants. La primera va deixar, entre el 19 i el 23 de març, gruixos de més d’un metre al vessant nord del Pirineu. L’altra va ser a llevant, entre el 31 de març i el 3 d’abril, i també va acumular gruixos destacats de neu.