Barcelona

La pobresa es cronifica i s'acarnissa amb els infants

Un grup de persones remena les escombraries.
GTRES

La pobresa es cronifica. Després d'anys d'advertències, Càritas Diocesana de Barcelona demostra amb dades el que ja s'augurava en aprofundir-se i allargar-se la crisi: el 72% de les persones ateses al 2013 ja havien rebut ajuda durant anys anteriors. I això vol dir que «costa més recuperar-se de la situació de pobresa i exclusió social», indica l'entitat.

L'ONG va atendre l'any passat un total de 276.595 persones a les diòcesis de Barcelona, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. I això vol dir que es va doblar el nombre de beneficiaris des de 2007. Així mateix, els serveis prestats s'han triplicat i ja arriben als 83.165. El problema rau en que moltes de les persones que ja havien sortit de la pobresa hi tornen a caure, alerten des de Càritas.

Preocupa especialment la situació dels infants. Un de cada 3 atesos l'any passat era menor d'edat. A més, ja són més de la meitat les llars que acudeixen a Càritas que tenen fills a càrrec (el 53%). Per intentar suportar millor la situació, les persones tendeixen a reagrupar-se en família, de manera que s'opta menys per rellogar habitacions.

Amb tot, l'ONG ha detectat com han augmentat els atesos  sense habitatge, que suposen el 6% del total. Es van evitar 600 desnonaments i es van dedicar 5,7 milions d'euros en cobrir necessitats bàsiques.

"Zones catastròfiques"

El director de Càritas, Jordi Roglá, ha demanat aquest dijous que s'acordin uns pressupostos d'emergència per ajudar els infants de 0 a 6 anys en situació de pobresa, com si es tractés d'una declaració de «zona catastròfica». El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va reclamar un pacte d'estat per trobar solucions a aquesta «situació d'emergència».

Després de deu anys dirigint la institució, Roglá abandona el càrrec, per al qual encara no s'ha nomenat encara successor.