Barcelona

Alerta per si l’increment de sífilis fa rebrotar la sida

El temor el va expressar ahir la consellera de Salut, Marina Geli, que va recomanar als metges demanar als pacients per les seves conductes sexuals de risc i aconsellar-los la prova de la sida en cas afirmatiu.

Des de 2002, els casos de sífilis han crescut un 36%, els de gonorrea, un 8%, i els de clamídies, un 55%, situant-se en les xifres «més altes des de la dècada dels 90», va advertir Geli. De moment, la incidència d’aquestes infeccions s’ha detectat en grups d’homosexuals, estrangers i joves, però el fet que tinguin la mateixa via de transmissió que el virus de la sida fa sospitar que en poc temps s’acabarà notant un increment del VIH.

Les últimes estadístiques revelen que són els homosexuals els que més estan relaxant les seves conductes. Ara representen el 24% dels infectats, quan fa dos anys eren el 18%. Però els heterosexuals són els més nombrosos.

Des què l’any 1981 es va conèixer el primer contagi, s’han diagnosticat uns 15.000 casos de sida. El 40% es diagnostiquen tard. Es calcula que entre malalts i infectats hi ha 32.000 catalans.