Barcelona

Veïns denuncien l'expansió del model urbanístic per al turisme

Mowafak Kanfach, líder veïnal del carrer de l'Arc del Teatre, davant dels edificis que fa 14 anys que van prometre que tirarien a terra. Ara hi ha okupes i rates.
NB

El «model Barcelona» s'està  estenent per la ciutat. Segons les entitats veïnals es tracta d'un patró dissenyat des de fa anys, basat en  dur a terme grans obres «de cara a la galeria, al turisme, als creueristes» però que deixa de banda els qui hi viuen. Ha passat ja a la Barceloneta, al Raval, al Born i ara arriba al Poble Sec, amb la reforma de l'avinguda del Paral·lel, alerten els veïns.

Juntament amb assemblees de barri, ateneus i representants de grups polítics a l'oposició, els veïns del Paral·lel s'han aplegat en una plataforma per lluitar contra el projecte de reforma de l'avinguda. Demanen que s'aturi immediatament les obres, que es replantegin les sis placetes que es volen construir i que no s'inverteixi 2,8 milions en el canvi d'il·luminació.

«Facilita el desembarcament de privats i la turistització, igual com ha passat a la Rambla o al Born», lamenta Marc Serra, membre de la plataforma. Reclamen una moratòria en les llicències d'hotels i pisos turístics.

Fonts d’Urbanisme recordaven que s’han dut a terme «jornades de treball» amb entitats i que es treballarà en la definició de les noves placetes. Des de l'Ajuntament recorden que tant l'Eixample com el Poble Sec "estan dins l'àmbit de suspensió de llicències d'apartaments turístics".

El president de la FAVB, Lluís Rabell, va relacionar aquest dimarts el projecte amb el que s'escomet al Passeig de Gràcia o a la Diagonal: «l'equip de govern municipal treballa sense un projecte de ciutat, s'estan fent reformes dictades per determinats lobbies de ciutat», va criticar.

Mentre Barcelona treballa per convertir-se en un referent de les smartcities (ciutats intel·ligents) i es prepara el wifi gratuït per al pg. de Gràcia, reformes com la promesa fa 14 anys a l'Arc del Teatre o les de la presó Model o l'entorn de la Sagrera, es fan esperar.

A la Barceloneta els preocupa l'increment de preus i «l'especulació» que fa que cada mes hi hagi «un o dos desnonats per no poder pagar els lloguers», encarits pel turisme. Ho explica Pepa Picas, des de l'Associació de Veïns de l'Òstia, i critica que al nou pla que s'està elaborant per transformar la Barceloneta no s'hi inclogui el front marítim.

Rabell apunta que «el model d'aparador» de Barcelona té en la Marina del Port Vell el projecte «punta de llança» d'una ciutat abocada al turisme.

El cas d'Arc del Teatre

L'any 2000 es van iniciar les expropiacions i el reallotjament dels veïns de diversos blocs d'habitatges del carrer Arc del Teatre per iniciar un projecte d'edificació que havia d'acabar al 2004. Però a dia d'avui els edificis segueixen en estat ruïnós, plagats de rates i allotjant «okupes i drogoaddictes». Així ho ha fet constar Mowafak Kanfach en una queixa presentada al Districte de Ciutat Vella, juntament amb la firma d'entitats i d'institucions.

Des que al 1995 aquest representant veïnal, que regenta la Casa del Libro Árabe, es va instal·lar a l'Arc del Teatre, Mowafak ha lliurat unes 60 reclamacions por la brutícia i la inseguretat. «Cap no va ser atesa», lamenta, i afegeix que els polítics no compleixen amb el projecte: «fan promeses i ho retarden, ho retarden...». Però el 15 de març passat va ser citat amb la regidora, de la qual va arrencar la promesa que en el termini d'un any els edificis estiguin derruïts. Aquesta és la principal petició dels veïns, que únicament aspiren ja a tenir un solar on juguin els nens i brilli el sol.

loading...