Barcelona

Tracis, l’enigma daurat

Tresor panagui que forma part de les enigmàtiques troballes de Bulgària. (A la dreta) Detall d’un Pegaso daurat.
Foto
Misteriós, desconegut i enlluernador. El poble traci, afincat a l’actual territori de Bulgària, va cedir a la posteritat tresors d’un gust excepcional per l’orfebreria.

CaixaForum dóna un pas endavant en el coneixement d’aquesta civilització que es va expandir per Rumania i Ucraïna, formada per valerosos guerrers i exquisits artesans. L’espai expositiu ha reunit 311 objectes. Els més impactants pertanyen a les excavacions arqueològiques.

La llista és àmplia i creix dia rere dia: la necròpolis de Varna (1972), el tresor de Borovo (1974), la tomba de Sveisxtari (1982), el tresor de Rogozen (1985), les tombes de Xuixmanets (1996), Starosel (2000), Goliama Kosmatka (2004)…

La primera menció d’aquest poble apareix a La Il·liada d’Homer. Entre els avenços que van aportar al món de l’art i l’ornamentació, hi ha la introducció del cos humà com element de decoració. Així com el treball en or a nivell d’artesania, com afirma el comissari de l’exposició, Gregorio Luri. El llegat d’aquesta civilització recorda les cultures pròximes, grega i persa, però els tracis «van fer d’allò estrany» un tret propi i característic.

* CaixaForum. Avinguda Marquès de Comillas, 6. Fins el 31 de juliol. Gratis.