Barcelona

Troben un segon fragment del mosaic romà de la Sagrera

Detall del mosaic romà trobat a les obres de la Sagrera, a l'alçada del Pont del Treball i on figura una esvàstica.
DANIEL ALCUBIERRE, ICUB

Un equip d'arqueòlegs que treballen a les obres de l'AVE a La Sagrera han trobat un segon fragment de mosaic romà que podria estar relacionat amb el primer, trobat a l'estiu del 2011, i que pertany a una antiga vil·la romana del segle IV dC. Els treballs d'excavació es van reprendre a mitjans del 2011.

La decoració del mosaic és d' un conjunt de motius geomètrics que formen una composició simètrica amb motius figuratius. La composició, diferent a la documentada en la primera fase dels treballs, conserva la policromia de les tessel·les i  la repetició de certs motius decoratius, com els nusos de Salomó i les flors de quatre pètals.

Es pot observar un crater amb dos ocells bevent i un recipient amb flors, a més de la figura de l'esvàstica, element decoratiu habitual en aquests tipus de composicions. En el perímetre del mosaic hi ha franges amb trenes, escacat i elements circulars i romboïdals. S'han identificat tessel·les de colors i tonalitats diferents i materials diversos, com ara ceràmica, marbre i material lític.

La finalització dels treballs en les properes setmanes permetrà recuperar la composició del mosaic.

Primera troballa al 2011

Les obres de l'AVE van arrencar al 2008. Des de llavors, diversos equips d'arqueòlegs hi treballen. El 2010 es van iniciar la construcció de l'estructura de la nova estació de la Sagrera i els seus accessos.

L'estiu de 2011 es va descobrir la ja coneguda vil·la romana del Pont del Treball. En una primera fase es va excavar una superfície de 1.152 m2. L'excavació sota la direcció de l'arqueòleg Daniel Alcubierre, va permetre descobrir un important conjunt corresponent a una vil·la (S. II – IV dC) i a una fase prèvia d'època ibèrica o tardorepublicana (S. II - I aC.) i un reaprofitament posterior de l'espai durant el segle V dC.

Durant el segle IV, l'edifici es va dotar d'elements luxosos com el mosaic policrom fet amb peces cúbiques de petites dimensions i materials diversos.

A mitjan del 2012 es van reprendre els treballs d'excavació de la vil·la, entre un i altre configurarien una superfície d'uns 60m2, tot i que en el moment actual dels treballs, encara no s'ha vist el punt de contacte entre un i altre ni s'ha pogut confirmar que corresponguin a un mateix àmbit.

loading...