Barcelona

La seguretat a Barcelona millora lleument, però els furts continuen

La guardia urbana María Bueno y su novio, el mosso d'Esquadra Albert Riba, se besan tras la ceremonia de entrega de diplomas de la 25ª promoción de la escuela de Policía de Cataluña.
Alberto Estévez / EFE

El nombre de barcelonins que van ser víctimes d’un delicte va baixar el 2011 per segon any consecutiu. L’Enquesta de victimització revela que el 24,2% de la població va patir un delicte, sis dècimes menys que l’any anterior. No obstant això, els furts, les estrebades i els robatoris de bosses de mà i carteres no afluixen, perquè encara és aviat per veure els fruits de mesures com el patrullatge pel Metro, segons el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn.

Tot i el descens, el 15,4% dels ciutadans va patir algun delicte contra la seguretat personal, una dècima més que el 2010. Concretament, a un 7,5% els van robar la bossa o la cartera o ho van intentar; a un 2,9% els van prendre el telèfon mòbil o ho van provar; un 2,5% van patir un atracament o un intent, i un 2,1%, una estrebada. A més, un 2,1% va ser víctima d’un robatori al domicili o d’un intent, el que suposa un descens del 12,5%.

L’estudi, que detecta els delictes que no es denuncien —només ho va fer el 40,6% dels barcelonins—, mostra que el 2011 es van cometre un 14,5% menys de delictes contra vehicles, que van afectar al 7,1% dels ciutadans. D’aquests fets, el 63,9% són sostraccions d’objectes de l’interior i accessoris, i la resta, robatoris o intents de turismes, motos i bicicletes.

"Evitarem parlar d’èxit i caure en la autocomplaença perquè hi ha molta feina a fer. Hem de continuar en aquesta línia i no abaixar la guàrdia", va afirmar Forn, qui va afegir que el 16,1% dels ciutadans creu que la seguretat ha millorat, per bé que el 28,7% pensa que ha empitjorat i el 49,7% opina que està igual.

Millora a Ciutat Vella

Gràcia i Les Corts són els districtes més segurs, mentre que l’Eixample i Ciutat Vella continuen sent les zones on es cometen més delictes. De fet, la percepció de seguretat ha millorat en tots ells i és el primer cop des del 2009 que Ciutat Vella aprova en seguretat.

Només Nou Barris i Sants-Montjuïc empitjoren i reben una nota del 5,8, dues dècimes per sota de la registrada l’any 2011. Justament, en aquests dos districtes i a Sant Martí el civisme ha empitjorat  i reben una nota de 5,5, 5,4 i 5,9, respectivament. Ciutat Vella, amb un 4,6, és l’únic que suspèn i Sarrià-Sant Gervasi, amb un 7, és el que treu millor nota.