Barcelona

Més 'llauners' per capejar la crisi

El porxo de la parràquia de Santa Mònica és un dels amagatalls preferits pels llauners i carteristes.
R.B.

Ser llauner s’ha convertit en una sortida desesperada de la crisi i ja no és una feina exclusiva d’immigrants pakistanesos. Segons ha constatat la Policia, cada vegada hi ha més aturats que venen llaunes al carrer per guanyar uns diners en negre: n’han detectat uns 120 desempleats durant els primers mesos de l’any. El fenomen, lluny d’extingir-se, es propaga per d’altres zones de la ciutat, mentre la Guàrdia Urbana reconeix que no dóna l’abast i que els venedors ambulants cada cop se la saben més llarga.

Des de gener fins abril, la Guàrdia Urbana ha dut a terme 6.205 intervencions contra llauners i ha comissat unes 43.400 llaunes, segons dades municipals. Al 2011 es van decomissar 300.000. Entre aquestes actuacions contra la venda il·legal de productes al carrer, prop d’un 2% corresponen als esmentats 120 veïns de Barcelona que no tenen feina i cerquen com guanyar-se la vida.

El cap de la comissaria de Ciutat Vella, l’intendent Ricardo Salas, ha revelat aquestes dades a 20 minutos i constata que cada vegada detecten més llauners autòctons. Amb tot, Salas estima que el 98% restant de persones que es dediquen a vendre llaunes són de procedència pakistanesa i concreta que cada vegada estan més especialitzats.

"Abans desaven la mercaderia al magatzem de petits supermercats, ara estan molt focalitzats a pisos particulars, amb les dificultats que comporta poder-hi entrar", reconeixia el cap de la comissaria de Ciutat Vella.

Els llauners pakistanesos actuen en grups petits, de cinc o sis persones, que normalment conviuen junts. Per tant, segons Salas, no es tracta de màfies organitzades o de xarxes de gran abast. El fet és que, darrerament, s’ha convertit en una prioritat del Govern municipal combatre la venda ambulant, sobretot, a la Rambla. Ara bé, la policia local constata que, lluny de posar-se fi a aquesta pràctica, senzillament, es foragita el fenomen i els llauners es reparteixen per diversos barris on abans no arribaven. "Necessitem més efectius. Amb els mitjans que tenim no podem evitar que se’n vagin a d’altres zones", confirma l’intendent Salas.

Les zones calentes on hi ha més llauners segueixen sent el Gòtic, el Raval i Gràcia, però cada vegada se’n veuen més tot al llarg de la Rambla de Catalunya i, sobretot, on hi hagi qualsevol activitat d’oci i aglomeracions, com ara partits esportius o concerts.

Quan va començar el fenomen dels llauners sorprenia que sempre es vengués la mateixa marca de cervesa i, de fet, la Policia va mantenir converses amb aquesta companyia, segons Salas. Darrerament, però, s’ha diversificat l’oferta i els llauners fins i tot venen marques blanques: les compren més barates per revendre-les a un preu superior. Abans, molts d’ells venien flors.