Barcelona

Sant Martí, Montjuïc i Ciutat Vella acaparen aglomeracions

Festival Sónar.
ARXIU

Si bé a tots els districtes de Barcelona se celebra algun esdeveniment al llarg de l’any, encara que només sigui la festa major, hi ha tres que suporten la majoria de grans festivals i activitats a l’aire lliure, amb els problemes de sorolls i d’aglomeracions. Són Sant Martí, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, on els veïns reclamen a l’Ajuntament un major i millor repartiment dels actes multitudinaris per altres zones de la ciutat.

Sant Martí, amb el recinte del Fòrum com a principal escenari, és el que acull un major nombre d’esdeveniments (entre ells, la Fira d’Abril de Catalunya, alguns dels directes del Barcelona Acció Musical (BAM) de les festes de la Mercè i els festivals musicals San Miguel Primavera Sound i Cruïlla).

Sants-Montjuïc, que precisament gràcies al trasllat al Fòrum de festivals i concerts ha perdut una part de la pressió, segueix acaparant un bon nombre d’activitats. Entre les lúdiques, el Piromusical, que tanca les festes de la Mercè i que se celebra a l’avinguda Maria Cristina. Enguany, l’espectacle musical i pirotècnic va reunir 140.000 persones, segons l’Ajuntament. A causa de la presència de les instal·lacions de la Fira de Barcelona, la zona rep multituds per participar en trobades profesionals, com el saló de moda The Brandery, el Mobile World Congress o el Barcelona Meeting Point, entre d’altres, que mouen milers de persones.

Amb tot, els carrers de Barcelona que pateixen més les concentracions, sobretot per la seva idiosincràsia, són els de Ciutat Vella. "És un dels barris més densos i ha de suportar moltes activitats", argumenta Lluís Rabell, vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

Pressió afegida

El portaveu veïnal afegeix que la celebració de qualsevol activitat extra en el barri suposa "una nova pressió" al dia a dia dels veïns que ja conviuen amb el constant impacte turístic. És el cas del festival musical Sónar, que transcorre, entre d’altres, pels voltants del MACBA i que a l’estiu va aplegar 88.000 persones. O la Festa al Cel, que recorre tot el litoral barceloní, sobretot la Barceloneta, i que és compartida amb el districte de Sant Martí.

Rabell apunta que s’han de "repartir les concentracions per tota la ciutat". Ara bé, considera que el Fòrum "té bona capacitat" i la repercussió de les activitats que s’hi puguin fer «"és molt menor en la vida diària dels veïns".