Barcelona

Rehabilitar els presos redueix la reincidència i és més barat

Una imagen de archivo de un preso en su celda.
ARCHIVO

La seguretat ciutadana no s’aconsegueix amb penes de presó més dures, sinó amb programes de rehabilitació per a reclusos, ja que poden reduir la reincidència en un 12% i estalviar 13 milions d’euros, segons la Taula de Participació Social de Catalunya (TPS).

"En aquests moments de crisi, creiem molt oportú evidenciar que la presó quan és innecessària o excessivament llarga resulta molt cara per a la societat i no resol el problema", va explicar aquest dimecres Miquel Pongiluppi, membre de la TPS, òrgan d’interlocució entre 90 entitats socials i el Departament de Justícia.

A tall d’exemple, la TPS va presentar aquest dimecres algunes dades sobre la qüestió, com que només un 35% dels 10.800 presos catalans segueix voluntàriament programes de rehabilitació que els ajuden, juntament amb el suport de familiars i amics, a no tornar a reincidir un cop surten en llibertat. "La no reincidència és el millor dels èxits d’una societat cohesionada i justa", va afirmar Núria Fabra, membre de la TPS.

Obrim la porta

La TPS inicia aquest dijous mateix una campanya publicitària que, sota el lema Obrim la porta a la rehabilitació pretén conscienciar la societat sobre els beneficis econòmics i socials de la reinserció dels presos. També demana que se’ls doni una segona oportunitat.