Barcelona

L’humor que va fer riure al franquisme

Una vinyeta gegant de la 13 rue del Percebe, un referent en l’humor actual.
Ediciones B / Obra social de Caixa Sabadell
Zipi i Zape, Lyly, Mortadelo o Carpanta ressuciten aquests dies a Sabadell per obra i gràcia d’una retrospectiva de la mítica Editorial Bruguera, una autèntica «factoria de l’humor», expressió que dóna títol a la mostra. Els lectors trobaven una finestra en paper per fugir momentàniament de la foscor de la dictadura i es topaven amb l’antítesi dels valors del franquisme.L’exposició recull 78 historietes originals conservades als arxius d’Edicions B i a través de quatre eixos perfila i emmarca la importància dels personatges creats per Francisco Ibáñez, Josep Escobar o Manuel Vázquez.

La mostra permet conèixer l’Editorial Bruguera, creada per la família del mateix nom l’any 1939 i hereva d’El Gato Negro. Durant tres dècades, els seus personatges van liderar les vendes i sobretot van marcar empremta en l’humor.

Els comissaris de la mostra aprofiten també per recopilar els personatges tipus creats pels autors de Bruguera. I com a bona història de còmic, l’exposició es reserva pel final una succecció de gags de finals amb persecució  o catastròfics. Una altra marca de la casa.

* Saló Modernista de Caixa Sabadell. Gràcia, 17 Sabadell. De 12 a 14 i 18 a 21h. Gratis. Fins el 4 de juny.

Del Percebe al Desengaño

La mostra incideix en les similituds de la 13 rue del Percebe i l’excèntrica comunitat de veïns del carrer Desengaño d’Antena 3. No és l’únic cop que la tele s’inspira en un tebeo.On s’han vist abans els nyaps de Manos a la obra? A Pepe Gotera i Otilio. I el Frutero de Siete Vidas és calcat a un botiguer mesquí que va crear Ibáñez.