Barcelona

La sisena hora es deixarà d'aplicar a tots els col·legis

Algunos niños durante una clase.
EP

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer balanç aquest dimecres dels seus primers 100 dies de mandat, i va anunciar nous "sacrificis" en polítiques socials per garantir la reducció del 10% del pressupost públic (2.600 milions d’euros), sense posar "en perill" l’autogovern i per "no hipotecar el benestar dels nostres fills". En aquest sentit, va apel·lar a l’esperit europeista dels catalans, garants de la creativitat i del treball.

Mas es va comprometre, però, a "preservar el nucli dur de l’estat del benestar". En educació va anunciar que la sisena hora de reforç a la primària es deixarà d’aplicar a tots els col·legis i només es farà en els que ho necessitin més, perquè, per garantir l’actual plantilla de mestres, caldrà "alliberar-ne" alguns per poder atendre els 15.000 nous alumnes del curs que ve i continuar lluitant contra el fracàs escolar.

Mas va apel·lar a "carregar les piles de confiança" i va desgranar les actituds que han de caracteritzar el Govern: transparència ("explicar sempre la veritat encara que sigui dolorosa"); aposta pel diàleg, però "defensant-se de la demagògia"; responsabilitat, i reforç de les capacitats del país.

Situació sense precedents

El president va reconèixer que "ho tenim difícil" i va admetre que no podran fer "miracles". Segons Mas, la recepta ha de ser "disciplina, austeritat, imaginació, consens i sentit del país". Va assegurar que Catalunya afronta "una situació sense precendets", per la qual cosa va justificar les retallades aplicades i es va preguntar "si hi ha cap alternativa" per poder eixugar el dèficit. Mas va assegurar que no s’apujaran els impostos, que hi haurà "menys normes, més ben fetes i més fàcils de complir". I va tornar a apostar per un nou pacte fiscal tot assegurant que rebutja la confrontació amb Madrid, però "no ens fa por enfrontar-nos-hi" si cal, entre d’altres coses, perquè no retallaran més d’un 10% el pressupost.

Mas també va anunciar que està treballant per aconseguir noves inversions per al país i per potenciar els instituts de crèdit públics. En seguretat, va afirmar que "la lluita contra l’incivisme" serà una prioritat. El president va apostar per potenciar el corredor ferroviari mediterrani i espera tancar el nou model aeroportuari abans de l’estiu.

loading...