Comunitat Valenciana

El festival Sindokma reivindica als 'outsiders' del món del llibre amb 40 activitats i 30 expositors

  • El festival del llibre 'Sindokma' portarà este cap de setmana al barri de Russafa un total de 40 activitats, 11 d'elles infantils, i 30 expositors que "donaran veu" a aquelles propostes "més específiques" i "més difícils de trobar" en els circuits convencionals. Taules rodones, performances, tallers, contacontes i exposicions, serviran per a "visibilitzar" els 'outsiders' de la cultura, llibreries i editorials independents i segells de llibre d'artista que trobaran ací el marc perfecte per a "comunicar" el seu treball.
Vicente Xambó y José Ramón Alarcón en la presentación del festival Sindokma
Vicente Xambó y José Ramón Alarcón en la presentación del festival Sindokma
EUROPA PRESS
Vicente Xambó y José Ramón Alarcón en la presentación del festival Sindokma

Així ho han avançat este dilluns en roda de premsa José Ramón Alarcón i Vicente Xambó, coordinadors del certamen, que espera superar els 4.000 assistents entre divendres 18 i el diumenge 20 de novembre. Rebatejat com a 'Sindokma', el festival va tindre el seu precedent en el que es va anomenar 'Russafa Book Weekend'. Ara, canvia de nom amb vocació de "créixer, no sol supeditat al barri de Russafa, sinó amb la intenció d'abraçar nous escenaris de la ciutat en futures edicions".

Per a enguany, el festival -coorganitzat per MAKMA, l'associació Mostra LIJ i la Conselleria de Cultura- té el patrocini de l'Ajuntament i la Diputació de València, el suport de Cervesa Turia i Gandia Blasco, i la col·laboració de diversos negocis de Russafa assentats com a punt d'informació del festival. Així, ha aconseguit tirar endavant amb un "molt limitat" pressupost de 8.000 euros, però confia a consolidar-se i incrementar sta quantia en el futur per a poder portar convidats internacionals.

Les activitats es desenvoluparan en la seua majoria en la Russafa Gallery (C/Pere III el Gran, 11) tot i que també es realitzaran algunes en Ubik Cafè (C/Literat Azorín, 13) i en Cafè 33 (C/Sueca, 33).

Sindokma posa el focus en el llibre a totes les seues morfologies possibles, vertebrades per una aposta de continguts i perfils heterodoxos de formats "menys convencionals", ha apuntat José Ramón Alarcón. Són autors seleccionats per la seua "especificitat" ja siga de contingut pedagògic, còmic, novel·la negra, fotografia, il·lustració, filosofia o assaig.

"No són continguts blockbuster", són "outsiders" en el món del llibre tot i que "no tinguen voluntat de ser-ho", ha explicat el coordinador, qui ha afegit que també es rescataran publicacions "atemporals", és a dir, "el fons" bibliogràfic de les llibreries, perquè tot no estiga supeditat a la més estricta novetat.

UN APARADOR PER A "CREAR INDÚSTRIA"

Per la seua banda, Vicente Xambó ha assenyalat que el festival té molt present la idea "viabilitat" i ha cridat a rebutjar la creença que la cultura no ha de ser lucrativa, per a reivindicar la "professionalització" de la cultura i la necessitat d'"una compensació econòmica".

Així, Sindokma atorga un "aparador" a segells, editorials i llibreries independents perquè "es poden convertir en multinacionals i no per esta raó deixar de ser crítics", ha puntualitzat. D'esta manera, busca "dinamitzar" i "crear indústria" per a totes aquelles manifestacions culturals que, per un motiu o un altre, no han entrat en els espais tradicionals.

Això sí, sense oblidar la "diversió" i a través de tota mena d'activitats que "esquincen el solemne", ha apuntat.

Així, durant tres dies, haurà tot un programa d'activitats: una mostra que repassarà fons de l'IVAM, trobades amb autors, tallers de musicoteràpia, contacontes, presentacions de llibres, performances, reflexions sobre què són els llibres d'artista, conferències i trobades amb autors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento