L’Ajuntament de Barcelona fa més de 18.000 taüts l’any

La fàbrica dels Serveis Funeraris fins i tot n’exporta un miler a altres comunitats. El model més venut és l’Abadia, igual que el de Joan Pau II.
La cadena de fabricació amb el robot vernissador.
La cadena de fabricació amb el robot vernissador.
Andreu Adrover
La cadena de fabricació amb el robot vernissador.
La fàbrica de taüts, de la que l’Ajuntament de Barcelona n’és propietari del 51%, és un negoci rendible. El 2005 van fabricar 18.421 unitats, el que ha donat una xifra com a import net en volum de negoci de 44.836,03 euros. Per primera vegada s’ha exportat un miler de caixes de difunts al mercat estatal (Saragossa, València, Girona i Manresa).

Serveis Funeraris de Barcelona (SFB), només a la planta fabricant de taüts, té 120 treballadors repartits en tres torns de 40. Els darrers anys ha donat un tomb cap a la fabricació ecològica, utilitzant productes respectuosos amb el medi ambient –el 60% dels productes utilitzats no contenen dissolvents–, controlant exhaustivament la sortida d’aigües residuals i filtrant les emissions contaminants.

Només fusta certificada

A Serveis Funeraris s’utilitzen exclusivament fustes certificades, uns 1.000 m3 a l’any, procedents la majoria de països africans com Camerun, Congo o la República Centreafricana. La fusta, tallada a taulons, arriba en vaixells als ports de València, Sagunt o Palamós, des d’on és transportada en camions fins a la fàbrica de Barcelona.

Com si d’una planta d’automòbils es tractés, els taüts recorren mecànicament amb una cinta transportadora elevada els diferents nivells de fabricació, passant per les diferents fases, des del muntatge fins als acabats de fusteria o ebenisteria, passant pels dos nivells de vernissatge, fins la col·locació dels ornaments.

Un anecdotari extens

Els treballadors de la fàbrica ja estan habituats al passeig de clients i visitants per les instal·lacions, no obstant, també són protagonistes involuntaris de l’anecdotari fúnebre.

Una d’aquestes anècdotes, explica un dels encarregats, és que cada vegada sovinteja més «el client que arriba, assenyala una caixa» sense polir ni vernissar i diu: «vull aquesta!». El paga i se l’emporta: «solen ser naturalistes».

Més sostenibles i... de cartró

A proposta de Greenpeace, la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, assegura que estudiarà les fórmules legals perquè a Barcelona es puguin  utilitzar taüts de cartró quan es facin incineracions. Segons els ecologistes, això permetria reduir les emissions de substàncies com les dioxines o el CO2 derivades de la cremació. Cada vegada hi ha més demanda de cremacions i a Espanya un terç de les persones que moren així ho trien. Després de la denúncia de la pròpia Greenpeace el 2003, l’Ajuntament aplica una política de compra responsable.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento