El Govern obre la porta a apujar els ajuts al Carmel

A canvi, els veïns que tornaran a casa seva poden aixecar el boicot als tècnics i autoritzar així les primeres inspeccions als domicilis

Després d’una reunió de quatre hores, els representants de l’Administració van instar ahir als portaveus dels veïns desallotjats a entrevistar-se amb la Conselleria d’Economia per aconseguir més indemnitzacions. En la reunió, que se celebrarà demà mateix, es podrien ampliar els 6.000 1 que rebran els desallotjats que podran tornar a casa. Els veïns demanen 30.000 1 per danys i perjudicis, igual que els que van perdre la casa.

A canvi, els veïns es van mostrar disposats a aixecar el boicot als tècnics per agilitzar les inspeccions, que són el primer pas pel retorn a casa. Tot i així, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal, va assegurar als veïns que les inspeccions no obligaran a deixar l’hotel. A més, es va comprometre a que tots els afectats, amb casos similars, cobrin el mateix. El secretari de la Favb, Joan Garcia, va dir que «la decisió final la tenen els veïns». Pel que fa als comerciants, ahir van saber que rebran més diners, segons va informar la conselleria de Comerç. Tot i així, van reclamar cobrar també pels danys morals.

Comencen a investigar

La Comissió d’Investigació que ha d’estudiar el projecte de la L5 al Carmel i els procediments d’adjudicació d’obra a Catalunya per comprovar si és cert que hi ha comissions, es va reunir ahir per primer cop. La primera trobada, que va ser a porta tancada en contra del que s’havia dit, la va presidir el diputat Joan Boada (ICV) i va servir per decidir el calendari i les compareixences. Entre els cridats a participar hi ha Joaquim Nadal i l’anterior conseller del PTOP, Felip Puig, de CiU. La Sindicatura de Comptes es va oferir ahir per ajudar a la comisió.

Per altra banda, l’Ajuntament celebrarà demà el Ple Extraordinari per parlar del Carmel enlloc de divendres.

Unos 1.000 casos en un mes

Los diferentes servicios de atención médica a los afectados del Carmel han atendido 951 visitas en poco más de un mes, según explicó ayer la consellera de Salut, Marina Geli. De todos éstos, un 15% recibió atención psicológica, debido a los problemas que provoca «la pérdida de la familiaridad», según el coordinador del dispositivo psicológico del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, Andrés Cuartero. La misma fuente explicó que «entre 50 y 60 personas» hacen terapias de grupo desde su hotel.

Lento retorno de los primeros vecinos

Lento retorno de los primeros vecinos

A pesar de que parte de los afectados del Carmel boicotean a los técnicos, ya hay una familia en casa - Juan Bielsa y su madre han vuelto a su piso de la calle Sigüenza desde hace una semana. En vez de vecinos, tienen operarios, policías y muchos camiones, pero, según Bielsa, «como en casa, no se está en ningún sitio».

La planta baja en la que viven forma parte de la zona menos afectada, en la que se dio a escoger a los vecinos si querían quedarse o irse a un hotel, tras el segundo desprendimiento. Según fuentes de la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, entre los que se quedaron y «el goteo de regresos», como el de Juan y su madre, ya hay unas 60 familias en casa. El resto de desplazados no quieren volver hasta que tiren el último edificio afectado.

Bielsa está ahora pendiente de la inspección de su piso y de recibir el certificado del estado del subsuelo y, como el resto de los afectados, de la indemnización correspondiente.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento