Els metges alerten que cal evitar fer 'footing' i anar en bici per la pol·lució a Barcelona

  • Els especialistes aconsellen els malalts respiratoris que s'estiguin a casa mentre duri l'anticicló.
  • Prevenen d'un possible repunt d'urgències.
  • Barcelona prova un nou paviment anticontaminació.
Contaminación en Barcelona.
Contaminación en Barcelona.
DAVID  MUÑOZ
Contaminación en Barcelona.

La quantitat de partícules contaminants a l’aire de Barcelona durant aquests dies d’anticicló és superior a la normal. Per aquest motiu, i per evitar malalties respiratòries o un empitjorament, els metges van alertar aquest dijous que és millor que no es faci esport a l’aire lliure en zones amb molt trànsit i que en patologies cròniques no se surti de casa.

La pol·lució generada pel trànsit es cola fins a l’últim racó del cos. Una nanopartícula (un contaminant de menys d’un micra) pot travessar els teixits i arribar no només als pulmons, sinó també a la sang, fet que pot derivar en malalties cardiovasculars. És per aquest fet que l’exposició continuada a índexs elevats de contaminació no és saludable. Arran d’això els metges recomanen aquests dies que no es faci footing o es vagi en bicicleta per les vies més congestionades, com ara la Diagonal.

Segons estudis realitzats pel Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal), Barcelona evitaria el 2,8% de les morts i ingressos a urgències per causes respiratòries i cardiovasculars si s’aconseguís reduir un 20% la contaminació de la ciutat.

Més urgències

Es calcula que un 80% dels malalts respiratoris ho són per causa del tabac. Dins l’altre 20% hi ha els que han estat massa en contacte amb la pol·lució. "És probable que els darrers dies hagi augmentat el nombre d’urgències d’asmàtics", aclaria el cap de Pneumologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Ferran Morell, i puntualitzava que no existeixen dades contrastades sobre el fenomen. El que sí que està confirmat és que la mortaldat dels malalts respiratoris augmenta en la mateixa proporció que incrementa la contaminació. Aquests dies, amb més contaminants acumulats a l’aire, els al·lèrgics pateixen molt més els efectes de l’asma i la rinitis.

Per reduir la contaminació, la directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, va defensar aquest dijous la reducció de vehicles dièsel. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, va apostar per promoure "mesures impositives" per posar fre a la contaminació del trànsit. Xavier Trias (CiU) va proposar que el transport públic sigui gratuït fins als 16 anys.

D’altra banda, el conseller d’Interior, Felip Puig, va dir que la investigació sobre la contaminació oberta per la Fiscalia "serà un expedient més i no hi haurà conseqüències". El districte de Les Corts ha provat amb èxit un nou paviment especial que aconsegueix reduir un 53% la contaminació atmosfèrica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento