Cada dia 14 adults ingressen per la força en centres psiquiàtrics

Prop de 300 menors van ser hospitalitzats el 2004, sobretot per anorèxia. No responen al tractament o la seva vida corre perill.
Cada dia els jutjats catalans dicten ordres d’ingrés en centres, per la força, a 14 malats psquiàtrics. Són esquizofrènics, depressius aguts o anorèxics que no responen al tractament, corren el risc d’autolesionar-se o la seva família no vol o no pot assumir decisions.

Segons les dades de  l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLEC) –els forenses–, l’any 2004 es van fer 5.186 internaments involuntaris d’adults i a 287 menors d’edat.

De les actuacions sobre adults, un terç tenien entre 30 i 39 anys, i una quarta part estava en la dècada dels 20.

Esquizofrènies

Les patologies més comuns que requereixen una intervenció judicial són les diferents tipologies d’esquizofrènia (paranoide, psicòtica, etc), seguida de trans- torns de la personalitat i, en menor mesura, els desordres alimentaris com la bulímia i l’anorèxia.

En canvi, pel que fa als  ingressos de menors d’edat, són, precisament, els transtorns relacionats amb el menjar els de més alta prevalença. També són força significatius les afeccions adaptatives i psicòtiques.

Els internaments involuntaris poden ser de dos tipus: ordinaris i urgents. Als primers és la mateixa família del malalt qui demana al jutjat de primera instància, mentre que en el segon cas el pacient ja està ingressat en un centre psiquiàtric però cal formalitzar-lo judicialment. A la ciutat de Barcelona són dos els jutjats (el 40 i 59) amb capacitat per tutelar i incapacitar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento