El Parlament es constituirà dijous sense igualtat de sexes

  • Les dones seran encara minoria.
  • Arribaran per primer cop al 41%, que es considera primari.
  • PSC e ICV són els únics amb el 50% i SI només té homes.
Núria de Gispert, posible primera presidenta del Parlament.
Núria de Gispert, posible primera presidenta del Parlament.
ARXIU
Núria de Gispert, posible primera presidenta del Parlament.

Aquest dijous se celebrarà el ple de constitució del nou Parlament, sorgit de les eleccions del 28-N. La democristiana Núria de Gispert es convertirà, segurament, en la primera presidenta de la Cambra i s’hi arribarà per primer cop a la paritat (proporció 40%-60% de dones i homes o d’homes i dones), que marca la Llei d’Igualtat, però sense assolir encara el 50% de sexes.

En total, està previst que prenguin possessió del seu escó 56 dones i 79 homes, si durant la legislatura no hi ha canvis en els diputats de cada partit. Durant la passada, n’hi va haver molts que van afectar la proporció d’homes i dones al Parlament.

Una altra incògnita és saber quins càrrecs assoliran les diputades (els homes acostumen a ser majoria a la mesa i en els portaveus) i en el nou govern. La visibilitat del col·lectiu femení quedarà reforçada si Núria de Gispert (CiU) arriba a la presidència del Parlament.

Càrrecs més masculins

En la passada legislatura, dels set membres de la mesa, sis eren homes (president, vicepresidents primer i segon i tres secretaris) i el restant, dona: Lídia Santos, secretària primera.

Fent una ullada als diferents grups polítics, només el PSC i ICV tindran un 50% d’homes i de dones al Parlament. El PPC, liderat per Alicia Sánchez-Camacho, l’única candidata a la presidència de la Generalitat en les passades eleccions d’entre els grups amb representació parlamentària, s’hi aproparà força, ja que té un 44% de diputades. CiU, que és qui promou De Gispert per a la presidència de la Cambra catalana, en té un 40%, mentre que un terç dels diputats d’ERC i de Ciutadans són dones. Solidaritat és l’únic grup que només té representació masculina.

Hi haurà força cares noves (sobretot, al PP, on només repeteixen sis dels 18 diputats) i, entre les diputades, n’hi ha que ja són habituals, com Montserrat Tura, Marina Geli, Joana Ortega, Dolors Camats, Dolors Montserrat, Irene Rigau, Manuela de Madre o Carme Capdevila. N’hi ha que han estat alcaldesses o conselleres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento