1880-1945: La Revolució industrial Transatlàntica (3)

La difusió -des de Catalunya fins a Amèrica- de les noves tecnologies industrials a diferents sectors de la producció (en concret: a 5 sectors) de la producció, és una altra «Revolució industrial Transatlàntica».
Posterior, però semblant a la que s’inicia en el sector tèxtil a finals del XVIII a l’Amèrica anglosaxona, i ha estat analitzada per David J.Jeremy. Al sector de la indústria farmacèutica, els canvis son un xic tardans, però rapidíssims. Dos exemples. El 1923, Raül Roviralta i Ferran Rubió i Tudurí posen en marxa, a Barcelona, els Laboratoris Andrómaco. Entre 1926 i 1935, es creen filials a Argentina, Uruguai, Xile, Brasil, Veneçuela, Cuba i Estats Units (i a Portugal).

Al 1934, Sebastià Bagó i Basagañas, un home dels Laboratoris Cusi, començà a dibuixar, a Buenos Aires, la trajectòria del que seria, en el futur, una important empresa multinacional: Laboratoris Bagó. Al sector del disseny tèxtil i la confecció, la influència catalana ha estat forta. Només un exemple. Al 1877 el primer Sagrera industrial va muntar a El Salvador «un petit taller dedicat a la fabricació de teles rudimentàries».

El seu net, Ricard Sagrera, va crear, el 1942, també a El Salvador, l’empresa Hilasal. Una empresa que fabrica tovalloles estampades i barnussos, que ha superat la competència asiàtica gràcies al disseny, i, gràcies a 50 distribuïdors a tot el món,  exporta el 90% de la seva producció. La web de l’empresa informa de que «l’avi de Ricard Sagrera va néixer a Catalunya, Espanya, on existeix una llarga tradició en la indústria tèxtil».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento