Bodes.
El tram d'edat més comú per casar-se és entre els 30 i 35 anys. ARXIU

No és l’atur, tampoc la renda per càpita ni la religiositat. El que podria explicar que Viladecans va ser el municipi de més de 50.000 habitants de Catalunya amb més bodes el darrer any pot ser força lògic: té més població en edat de contreure matrimoni.

L’Idescat, que ha constatat recentment una caiguda del 9,5% en el nombre de matrimonis a Catalunya durant el 2009, no troba una explicació estadística i oficial a les grans diferències entre municipis, però creu que el motiu principal és l’estructura de la població.

Viladecans, amb 4,5 matrimonis per cada mil habitants, té una taxa que gairebé duplica la de Cornellà (2,8), a la cua en enllaços. El tram d’edat més comú per casar-se és entre els 30 i els 35 anys. Aquest col·lectiu a Viladecans és el més nombrós (el 10,9%), davant el 9,5% de Cornellà. La mitjana de Catalunya es troba en el 8,3%.

Abans i després

Aquestes diferències es mantenen en els trams d’entre els 25 i 29 anys i els 35 i 39 anys en les dues ciutats. Vist així, el factor demogràfic podria explicar-ne la diferència, però des de l’Idescat insisteixen que hi ha factors que s’escapen. I és que l’edat mitjana dels matrimonis (primeres o posteriors noces) se situa en els 34,9 anys en els homes i en els 33,8 anys en les dones.

Aquests altres punts podrien ser la desocupació, la renda o la religiositat, però en la pràctica no es veu una tendència clara. De fet, les dades són contradictòries. Una teoria apuntaria que com més atur, menys casaments. No és el cas en aquests dos municipis extrems. Viladecans tenia 4.950 aturats el 2009, el 7,8% de la població (no és la taxa d’atur, ja que se’n desconeix la població activa, però aquesta xifra serveix per comparar), mentre que Cornellà, amb 6.348 desocupats, tenia una taxa del 7,3%.

Un altre raonament conclou que una menor renda podria dur menys parelles a passar per la vicaria o pel jutjat, arran dels costos d’un matrimoni. A Viladecans, tenen 13.600 a per càpita (el 82,9% sobre la base de Catalunya) i a Cornellà, en canvi, amb 13.100 a, la riquesa se situa un 19,8% per sota de la mitjana.

Hi influeix la religió?

I un tercer argument podria determinar que una població més religiosa tendeix a contreure més matrimonis que una altra de més laica. A Viladecans (24%) tenen més enllaços catòlics que a Cornellà (16%). En tot cas, els dos municipis estan per sota de la mitjana catalana quant al nombre de matrimonis per l’Església, que suposen el 25,4% durant l’any 2009.

Girona (4,3), Castelldefels (4,2) i Lleida (3,9) són els següents municipis amb major proporció d’enllaços, mentre que acompanyen a Cornellà, a la cua, Esplugues (2,9), l’Hospitalet de Llobregat i Granollers (3,0).

Consulta aquí más noticias de Barcelona.