Més de la meitat dels reclusos estudien dins les presons catalanes

Una cinquantena es matricula a la universitat. Els que opten per formar-se o treballar busquen omplir les llarges hores.
Més de la meitat dels reclusos a Catalunya estan escolaritzats als centres penitenciaris, on reben des de les primeres nocions per aprendre a llegir i a escriure fins a les matèries d’una carrera universitària. Fins ara, 2.080 alumnes s’han acollit als ensenyaments reglats i 1.484 interns més als no reglats, del total de presos.

Els interns que opten per la formació superior, mitjançant o bé la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) o bé la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), són, però, la minoria. En la majoria d’anys, no superen la cinquantena. L’any passat, a més, 25 interns van cursar els estudis d’accés a la universitat. Són reclusos que afronten penes llargues que volen «ocupar el seu temps» amb una activitat que «els serà de profit un cop surtin», comenta en Jorge Sampson, de Quatre Camins de la Roca del Vallès. Tenen preferència per les carreres de lletres com ara Dret, Psicologia i Ciències Empresarials i asseguren que s’impliquen en la tasca com qualsevol altre alumne que no està privat de la llibertat. Això sí, amb l’afegit, comenten, que «viure a la presó fa complicat poder-se concentrar».

Tallers ocupacionals

I per als que no volen estudiar o volen complementar aquesta tasca amb el treball, les presons ofereixen els tallers ocupacionals que, només a Quatre Camins ja donen feina, a uns 400 reclusos. La majoria treballen als tallers de producció i cobren per peça, amb la qual cosa, poden anar «configurant» el seu sou cada mes en funció de les ganes que tinguin de treballar.

Estudiants i treballadors

Jorge. Estudiant de segon d’Administració i Direcció d’Empreses.

«La millor alternativa és estudiar»

En Jorge Sampson és natural de sud-Àfrica però parla un català que impressiona. És al centre penitenciari de la Roca del Vallès des de fa tres anys, acusat de robatoris relacionats amb la seva adicció a les drogues i, actualment, estudia segon curs de la llicenciatura d’Administració i Direcció d’Empreses mitjançant la UNED. «Ja que m’ha tocat la mala sort d’estar aquí, la millor alternativa que tinc és treure’n profit de cara a l’endemà», assegura resignat. I afegeix, tot i que amb cruesa, «que estar a la presó ha estat una manera de sortir de les drogues». Encara li queden cinc anys de condemna i confia que tindrà temps d’acabar la carrera universitària a Quatre Camins.

Eduard. Empleat del taller de serralleria de Quatre Camins.

«Treballar m’ajuda a passar el temps a la presó»

L’Eduard ronda els trenta anys i ja en fa set que està internat al centre penitenciari de Quatre Camins per haver comès un delicte relacionat amb el tràfic de drogues. Treballa vuit hores de dilluns a divendres al taller de serralleria i assegura que, amb el que guanya, es pot pagar «més o menys» els cafès, el tabac i alguna altra cosa que pot necessitar. «Abans ja treballava de serraller i la feina m’agrada», comenta, «a més a més, m’ajuda a passar el temps a la presó». Només es queixa que les màquines «no són gaire modernes» i això, òbviament, de vegades fa que s’endarrereixi una mica la feina. L’Eduard explica que els caps de setmana al centre de Quatre Camins els passa al pati, amb la resta de reclusos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento