Contra el vel del desconeixement

  • Casa Àsia explica el passat recent i el present de l'Afganistan.
  • Un país castigat per la informació i la història.
  • A partir de retrats anònims i fotoinstal·lacions.
Una nena mostra la cara sense el burca.
Una nena mostra la cara sense el burca.
CASA ÀSIA
Una nena mostra la cara sense el burca.

L’Afganistan és un país estigmatitzat per les escasses mencions en positiu que pugui tenir a la premsa internacional. Aquest territori asiàtic, marcat per l’activitat dels talibans i per l’ús del burca en les dones, obre una escletxa al coneixement des de Casa Àsia Barcelona. Ho fa possible una exposició de fotografies que tot just s’ha inaugurat aquesta setmana.

El contingut de la mostra repassa el panorama contemporani d’aquesta nació, amb imatges que plasmen muyahidins dels anys 80, guerrillers talibans de la dècada dels 90 i un compendi de retrats anònims que s’exhibeixen per primer cop.

Sense compassió

Aquests retrats anònims de 43 persones es van fer en estudis de la ciutat de Kabul i es van colorejar manualment. És la primera vegada que veuen la llum en una exhibició.

Aquest material inèdit és obra de Fleury, Fourmont-Dainville i el col·leccionista Cyrille Moleux. Per a Fourmont-Dainville, estem davant un "patrimoni fotogràfic afganès que s’està perdent enfront l’avenç de la fotografia digital". L’artista Guillermo Cervera aporta a la mostra una fotoinstal•lació davant la qual reflexiona el següent: "Quan enfoco l’Afganistan amb la meva càmera, no enfoco una guerra, sinó l’Afganistan, perquè m’interessa més la mirada dels afganesos que la compassió dels occidentals; m’interessa més el vent que el burca, el sexe que les pregàries".

Un tercer àmbit de la visita són fotos al carrer fetes amb càmeres de plaques. Són fruit del treball dels akasse-fawri-zarouri (fotògraf immediat-urgent). Són les imatges que immortalitzen muyahidins de l’època de la invasió soviètica als 80 i els talibans dels anys 90.

*Casa Àsia. Av. Diagonal, 373. De dimarts a dissabte de 10.00 a 20.00 h; diumenge, de 10.00 a 14.00 hores. Gratis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento