El ‘manga’ dóna idees al grup Dagoll Dagom

Teatre: La companyia renova l’opereta còmica ‘El Mikado’, estrenada en l’any 1986, i que avui s’instal·la al Teatre Apolo amb referències al manga i a l’Estatut.
Dagoll Dagom recupera al 2006 l’opereta còmica El Mikado que la companyia va estrenar l’any 1986.
Dagoll Dagom recupera al 2006 l’opereta còmica El Mikado que la companyia va estrenar l’any 1986.
Pilar Aymerich
Dagoll Dagom recupera al 2006 l’opereta còmica El Mikado que la companyia va estrenar l’any 1986.
Dagoll Dagom ha rentat la cara a l’opereta còmica El Mikado, obra que la companyia catalana va estrenar per primer cop fa tot just dues dècades. El teatre Apolo assisteix avui a la renovació d’aquesta peça.

L’estètica manga ha estat un pilar important en la modernització del muntatge, que s’escenifica en funcions en català. S’han introduït en l’escenografia grans vànols. Els actors (un total de 12 acompanyants de mitja dotzena de músics) recorden els intèrprets del teatre tradicional japonès, el Kabuki, estil en què mana el color, el moviment i el so.

Les referències a l’actualitat política i social catalana són inevitables per Dagoll Dagom, i per això s’integren al muntatge al·lusions a l’ordenança del civisme, a l’Estatut i a la moda metrosexual. De fet, l’opereta era històricament un gènere on la crítica i la mofa al poder era habitual als llibrets. Una altra novetat ve donada pel repartiment, que ha canviat respecte al de 1986. Es tracta d’un elenc «preparat per actuar en teatre musical», com matissa el director de Dagoll Dagom, Joan Lluís Bozzo. Dracs, tatamis i arbres mil·lennaris ubiquen l’escenari en un Japó de somni. El vestuari prové del muntatge original i ha estat convenientment restaurat. La riquesa dels colors i dels teixits es pot admirar en la trentena de vestits emprats.

El llibret original és de W. S. Sullivan, i l’adaptació ha anat a càrrec de Xavier Bru de Sala. L’espectacle consta de dos actes i té dues hores i mitja de durada. La història trasllada al públic a l’imperi de l’emperador Mikado (l’actor Josep Ferrer), que prohibeix el festeig al seu territori.

* Teatre Apolo. Paral·lel, 59. Avui a partir de les 21.30 hores. De 18 a 32 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento