Els bars que prohibeixen fumar no perden diners

Els grans establiments dels polígons industrials sí que calculen pèrdues de fins al 30%. Les obres per crear les àrees de fumadors donen problemes.
El 24% de bars y restaurants de Barcelona han prohibit fumar, segons una enquesta del Gremi de Restauració. El seu president, Gaietà Farràs, va dir que «no ens consta que hi hagi hagut una davallada de facturació en aquests establiments». Demà es compleix el primer mes de la llei contra el tabac.

El problema, segons la mostra, el tenen el 73% dels establiments més grans de 100 m2 que tenen zona de fumadors. «Si ara han de fer una inversió important» als seus locals, al cap d’un any es poden trobar «que la Generalitat prohibeixi fumar a tots els establiments públics».

Els grans surten perdent

Són precisament els grans establiments de restauració els que calculen unes pèrdues d’entre un 20 y un 30%, depenent de l’àrea geogràfica on es trobin. Un exemple són els restaurants de polígons industrials que han de vetar fumar als treballadors que ja ho tenen prohibit a l’empresa. Consideren un greuge que s’apliqui la llei basant-se en «metres quadrats» per obligar-los a fer obres. El gremi, per tant, demana «llibertat absoluta per regular els espais».

Un perjudici afegit, segons Farràs, és que la majoria de locals dedicats a la restauració –el 70% a la ciutat de Barcelona– són de lloguer i la llei els obliga a pactar amb els propietaris, que no sempre permeten fer modificacions.

Perillen els llocs de treball

«Si baixa la facturació hauré de prescindir de personal». Aquesta és l’opinió generalitzada entre els restauradors que ha captat el Gremi de Barcelona, però que encara no s’ha quantificat. Per aquest motiu, des del Gremi de Restauració s’ha endegat un estudi d’incidències, on també s’analitzarà la problemàtica que poden trobar els locals de lloguer.

6 qüestions sobre...

... la llei antitabac

1 ¿Qui pot triar?

Només els establiments amb una superfície inferior als 100 metres quadrats.

2 ¿Com ho hauran de fer els més grans?

Habilitant per fumar un espai no superior al 30%del local. En algunes comunitats, com a Madrid, hi ha crèdits tous per fer les obres.

3 ¿Pot ser qualsevol espai per a fumadors?

No. L’espai reservat ha de tenir unes característiques determinades que vénen fixades per la llei, com estar separats per parets.

4 ¿Quines són les característiques?

Que no sigui un lloc de pas i que tingui ventilació i sortida de fums independent.

5 ¿Les fleques que també serveixen cafès i degustacions deixen fumar?

No, si també venen productes d’alimentació.

6 ¿Com es regula l’entrada de menors a llocs de fumadors?

Poden entrar lliurement als locals petits, però ho han de fer acompanyats d’adults en aquells on hi hagi espais habilitats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento