'El Pentinat', de Edgar Degas.
'El Pentinat', de Edgar Degas. MUSEU PICASSO

Picasso va descobrir l’obra de Degas a Barcelona, la ciutat que torna a reunir temàticament dos pintors de referència del segle XX que mai no es van conèixer personalment però que es van admirar, van compartir interessos pictòrics comuns i van viure separats per centenars de metres al París de principis de segle. El Museu Picasso posa en diàleg ambdós genis en una mostra, Picasso davant Degas, que obre divendres i que fa estada a Barcelona fins al 16 de gener.

Picasso va representar la sexualitat sense travesLa representació de l’univers femení va fascinar els dos autors, tot i que cadascun d’ells va adoptar una actitud diferent. D’una banda, Picasso va tenir múltiples dones i amants i va representar la sexualitat sense traves, així com el món de la prostitució. Degas, en canvi, no es va casar, malgrat tenir moltes amigues íntimes. Es va arribar a especular sobre la seva sexualitat i el fet de pintar dones banyant-se o pentinant-se el situen en una posició d’observador o voyeur.

L’emblemàtica escultura de Degas Jove ballarina de catorze anys va representar tota una revolució en l’època en què el francès la va crear, entre els anys 1879 i 1881. La figura de bronze amb tutú de gasa i cinta de seda, sobre base de fusta, la custodia l’Sterling and Francine Clark Art Institute de Massachusetts (Estats Units), entitat que ha col·laborat estretament amb el Museu Picasso en aquesta ambiciosa exhibició. La figura femenina també la va representar Picasso en treballs com Nu groc, una obra que anuncia l’arribada del cubisme.

*Montcada, 15. Dimarts a diumenge de 10 a 20h. www.museupicasso.bcn.cat.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.