Fruites a un preu d’or

L’excés d’intermediaris fa que el preu de la fruita sigui fins a 14 vegades més car que el que rep el pagès.
El Francesc i la Nerea, a la seva botiga de fruita de Lleida.
El Francesc i la Nerea, a la seva botiga de fruita de Lleida.
Artur Zanón
El Francesc i la Nerea, a la seva botiga de fruita de Lleida.
Les pomes i les peres es paguen a la meitat de preu que l’any passat, però aquest descens no ha tingut cap efecte al final de la cadena. Segons Consum, el preu mitjà de les peres ara a Catalunya és de 1,73 euros, l’establiment més car la despatxa a 2,95 euros i la tendència és a mantenir-se. Les pomes es paguen a 1,55 euros, tot i que el màxim arriba als 2,40 euros. Darrerament s’han abaratit.

El Francesc i la Nerea tenen una botiga de venda de fruita al detall al centre de Lleida. Qualifiquen de «misteri» el que perceben els majoristes (esglaó que uneix productors i venedors), però sí creuen que aquest marge els obliga a despatxar «exageradament car».

«Amb el preu de venda al públic hem de pagar al majorista. La fruita que ens arriba té un 4%-5% de minva per defectes; si no ho venem tot al dia, l’endemà es fa malbé encara més fruita. Hem de pagar impostos, transport... I hi hem de viure!», es justifiquen.

Per a César Béjar, de la Unió de Consumidors, «hi ha intermediaris innecessaris: amb un o com a molt dos (per a grans superfícies o botigues especialitzades), n’hi hauria prou».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento