1879-1899: Inici de la premsa diària en català

La premsa diària experimentarà un gran salt al darrer terç del XIX, a mesura que les impremtes manuals van ésser substituïdes per les mecàniques i el paper obtingut artesanalment full per full va anar deixant pas a la fabricació de paper continu.
La premsa diària catalana comença el 1792 amb un diari mercantil: Diario de Barcelona, pensat en català i escrit en castellà, la llengua que, en la seva versió escrita, és usada, a l’època, com a llengua de contacte del petitíssim sector de la població que sap llegir. Quan el 1810 Catalunya és incorporada a l’imperi francès i Barcelona, amb 150.000 habitants, esdevé la segona ciutat de l’imperi (per sobre de Lió, Marsella, Bordeus, Hamburg o Roma, que en tenia 135.000), el Diario esdevé un diari polític i es publica en dues columnes: en francès i en català, i es diu Diari de Barcelona i del Govern de Catalunya.

Al segle XIX, la premsa catalana experimentarà un cert creixement, limitat pel petit percentatge de la població que sap llegir. El monolitisme lingüístic de l’Estat espanyol i el decantament de les burgesies de l’àrea catalana pel castellà comercial no serà suficient, però (ben a l’inrevés del que succeeix a Occitània, o a Euzcadi) per fer impossible la premsa diària publica íntegrament en llengua catalana.

Els primers són dos a Barcelona: Diari Català (1879), dirigit per Valentí Almirall; La Renaixença (1881), un a Reus, la segona ciutat catalana en habitants al segle xix, Lo Somatent (1886); i un a Sabadell: Lo Catalanista (1897). Un dels grans diaris del segle xx, La Veu de Catalunya, neix el 1899, i El Poble Català, al 1905.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento