'Carmen' torna saltant-se tots els tòpics

  • Calixto Bieito presenta la seva versió de l'obra de Bizet.
  • Es va estrenar fa 11 anys al Festival de Peralada.
Bieito lleva al Liceu una 'Carmen' de Bizet "colosal".
Bieito lleva al Liceu una 'Carmen' de Bizet "colosal".
LICEU
Bieito lleva al Liceu una 'Carmen' de Bizet "colosal".

Res de tòpics. Carmen, l’òpera de Bizet, passa de les imatges tradicionals d’Andalusia i situa la seva acció en un vell quarter espanyol de fa 50 anys per on deambulen els personatges i els seus sentiments. El director d’escena Calixto Bieito és l’encarregat de signar el muntatge, que ja va presentar el 1999 en el Festival de Peralada.

Però d’això ja han passat 11 anys; i tant l’obra com els personatges no són els mateixos. "Don José ha canviat perquè tinc més experiència vital, i crec que ara és més humà", justifica el seu intèrpret, Roberto Alagna, que també va ser l’encar- regat de portar-lo a l’escenari gironí.

Per la seva banda, Beatriz Uría-Monzón, francesa de pare espanyol, considera que aquesta Carmen –personatge a qui ha donat vida en gairebé 300 ocasions– està "fora de tots els clixés". Marina Poplavskaia, Ainhoa Garmendia i Ainhoa Arteta es rellevaran en el paper de la camperola Micaela.

Carmen recull algunes de les melodies més famoses de la història de l’òpera, com són l’Havanera o el tema del Torero. Són partitures fàcils de memoritzar que li van donar una fama mundial a Bizet, de la que no va poder gaudir: va morir tres mesos després de l’estrena, al 1875.

En aquell moment va trencar esquemes, ja que una òpera comique no podia acabar amb una mort violenta. Del clàssic, se n’oferiran 21 funcions, entre el setembre i l’octubre. Al juliol de 2011 tornarà als escenaris.

*Gran Teatre de Liceu. La Rambla, 51-59. Avui, a partir de les 20.00 hores. Preu de les entrades, entre els 9,50 i els 194 euros.

Puedes seguirme en Twitter: @maicalo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento