Els pisos s'han abaratit un 19% a Barcelona per la crisi

  • El preu ha caigut a la majoria de municipis metropolitans.
  • Però un terç ja puja un altre cop.
  • Els habitatges més petits són els que tenen més sortida al mercat.

Pisos més barats i més petits. El mercat d’habitatge nou a la província de Barcelona ha donat sortida, sobretot, als immobles amb una superfície per sota de la mitjana, al mateix temps que el metre quadrat es continua depreciant, segons dades de l’informe de l’Associació de Promotors corresponent al primer semestre d’aquest 2010.

L’obra nova s’ha abaratit un 16,2% a la ciutat de Barcelona des del segon semestre del 2007, quan va començar a punxar la bombolla immobiliària; s’ha passat dels 8.467 a/m2 als 7.094 actuals. Al conjunt de la província, la caiguda ha estat més gran: d’un 19,3%, després de baixar dels 5.103 a/m2 als 4.116. D’aquesta manera, la crisi s’ha endut per davant gairebé la cinquena part del preu dels pisos nous a la província de Barcelona.

Dimensions més reduïdes

De l’informe es dedueix que el que es prefereix ara és l’immoble amb una superfície inferior a la mitjana. Es van analitzar les característiques del que hi havia a la venda el 2009 i ara s’ha mirat l’evolució del que queda per vendre de l’oferta inicial. Amb la mateixa base, la superfície mitjana ha pujat dels 83 als 85 metres quadrats, fet que implica que s’ha donat sortida als pisos amb dimensions més reduïdes.

Els autors de l’estudi asseguren que els preus comencen a estabilitzar-se i no tenen clar que el repunt de les vendes que s’experimenta ara sigui un avançament de les vendes (l’1 de gener se suprimeix la desgravació fiscal per a la compra d’habitatges d’ús habitual). Per justificar aquesta postura, recorden que al juliol, després de la pujada de dos punts de l’IVA, les operacions es van incrementar. El més important ara és vendre, sobretot per a les constructores que tenen una necessitat més gran de diners en efectiu.

Dos de cada tres, pitjor

Fins a 35 dels 110 municipis analitzats en l’estudi han notat un augment en el preu. O dit d’una altra manera: a dues de cada tres localitats barcelonines encara va caure el preu de l’habitatge els darrers dotze mesos.

Encapçalen aquests descensos municipis tan dispars com Canet de Mar i Puig-reig (-30%), Teià (-27%) i Vilafranca del Penedès (-26%). La Cambra alerta que en els municipis on l’oferta és escassa pot haver variacions percentuals massa pronunciades.

Ara mateix, a la ciutat de Barcelona un pis nou té una superfície útil mitjana de 79,2 m2 i costa 588.196 a. El metre quadrat, de 7.094 euros, fa de la capital catalana la ciutat més cara, seguida de Castelldefels, Tiana, Sant Just Desvern, Sant Adrià de Besòs i Vilassar, totes per damunt dels 5.000 a/m2.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento