Prostitució sota contracte?

Interior proposa treure les professionals del carrer mentre el Govern estudia mesures socials per a la futura llei.
¿La prostitució serà algun dia una activitat econòmica legalitzada i reconeguda? En pocs mesos, la resposta pot arribar a ser positiva si prospera finalment el projecte de llei que ultima el Govern.

L’abanderada de la iniciativa és la consellera d’Interior, Montserrat Tura, que, sense anar més lluny, la setmana passada presentava internament la seva última proposta. El Departament vol acabar amb la prostitució de carrer i, en un intent d’encaixar el sexe comercial en un marc legal, aposta per establir un «contracte» civil escrit o verbal entre la professional i el client. Un pacte bilateral que donaria a la prostituta drets i una certa seguretat laboral. El dubte és saber quants clients estaran disposats a signar-lo. Però el d’Interior no és l’únic departament involucrat. Fa uns mesos, el conseller primer, Josep Bargalló, va demanar a diverses conselleries informes sectorials per donar un caire més social al projecte i evitar així l’equació prostitució-inseguretat.

L’encàrrec de Bargalló està en l’agenda del tripartit. La titular de Benestar i Família, Anna Simó, s’ha reunit amb prostitutes i entitats.

De les converses ha sortit la necessitat de crear recursos socials específics i fins i tot s’ha obert la porta a que les professionals del sexe s’autoorganitzin en cooperatives. La idea no desagrada, però entre les afectades s’aposta perquè se’ls obri un epígraf de l’IAE per poder exercir com a autònomes.

El cert és que tothom coincideix que la clau del debat és l’aspecte laboral. Si es regularitza aquesta situació, l’Administració pública serà el proxeneta major, segons denuncien els col·lectius contraris a la legalització.

4 dubtes sobre sexe comercial

Model holandès i suec

1 ¿És il·legal la prostitució?

No, només es castiga a qui es lucra d’una prostituta.

2 ¿Hi ha països que l’han regularitzat?

Sí, Holanda, Alemanya i Austràlia. Per contra, el 1999 Suècia va aprovar una llei que penalitza, però només al client.

3 ¿Quantes prostitutes hi ha a Barcelona?

Lògicament no hi ha cap cens oficial, però s’estima que unes 500 treballen al carrer.

4 ¿Amb el projecte del tripartit, tota la prostitució quedaria legalitzada?

No. El Govern pretén reconèixer els drets a les dones que es prostitueixen voluntàriament i castigarà els qui obliguen i esclavitzen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento