1405: El rei Martí dóna suport als mercaders

Les xarxes comercials catalanes a la Mediterrània (i a l’oceà Atlàntic) i, per tant, la burgesia comercial urbana de la Confederació catalano-aragonesa, van rebre el suport, en el dia a dia, dels reis catalans.
Algunes petites proves d’aquesta afirmació les trobem en dues cartes del rei Martí I, dit Martí l’Humà. La primera és literalment una carta de recomanació dirigida al «Molt Alt Quiritci, rei dels Turcs», datada el 17 d’agost de 1405.

Els fragments bàsics de la carta son: a) «En Pere de Quintanes e alguns altres sotsmesos nostres, així mercadres com altres, van per llur mercaderia e fets en vostre regne»; b) «Desitgem que [...] sien ben tractats en vostres terres. Pregant-vos, així afectuosament com podem, que [...] no vullats dar lloc que sien maltactats», i c) «Si podem fer algunes coses a vós plaents, rescrivits-nos-en amb bona confiança». La segona carta, del 7 de gener de 1409, adreçada al «Plus alt rei de Sarraïns, lo Soldà de Babilònia», és una petició de justícia per un cas de robatori.

Els fets són: «A 15 d’octubre de l’any passat, Bartomeu de Pinello, genovés, patró d’una nau, entrà en lo port d’Alexandria, qui és cambra vostra, en lo qual tothom és acostumat ésser segur, e, en gran menyspreu vostre, robà públicament una nau d’en Joan Baster, de Cotlliure, fins, en valor, trenta mília florins d’or». Cal, conclou, que «façats restituir al dit Joan Baster [...] tot ço que robat e pres li és estat, en lo dit vostre port, per lo patró genovés». Alhora, «havem informat a En Pere Oliver, cònsol dels catalans en Alexandria». No coneixem la resposta del Soldà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento