Cada dia hi ha 25 robatoris i detenen un lladre al metro

La comissaria dels Mossos a plaça Catalunya rep 1.488 denúncies en dos mesos. Els delictes més denunciats són robatoris de mòbils i moneders.
Dos policies de paisà estudiant el plànol del metro a la comissaria de plaça de Catalunya.
Dos policies de paisà estudiant el plànol del metro a la comissaria de plaça de Catalunya.
E. V.
Dos policies de paisà estudiant el plànol del metro a la comissaria de plaça de Catalunya.
En dos mesos de desplegament la pressió policial ha aconseguit rebaixar la delinqüència a les estacions del metro un 25%. Tot i així, cada dia es denuncien una mitjana de 25 robatoris i detenen un lladre. El novembre es van rebre 736 denúncies per furts (robatoris amb valor inferior a 400 euros)i 115 per delictes penals (maletes o bosses). El desembre va passar a 561 faltes i 76 delictes. En total, 1.488 denúncies en dos mesos.

La davallada de fets delictius és perquè «s’ha localitzat i detingut als lladres habituals», explica Marta Fernández, sotsinspectora de la Unitat de Transports (UDT), que té una trentena d’agents de paisà fent tasques de vigilància i investigació als trens de Renfe, Metro o Ferrocarrils.

La mitjana de denúncies que preveu aquesta comissaria en un any, segons la sotsinspectora, «pot superar les 14.000» en ser una de les més cèntriques i pel fet que «admet tota mena de casos» i que es tracta d’una unitat coordinada amb totes les Àrees Bàsiques de la ciutat, «ja que totes tenen infraestructures ferroviàries al seu territori».

La forma d’operar dels Mossos d’incògnit és viatjar dins els combois, en col·laboració amb el personal de les estacions, que sovint requereixen la seva intervenció «per identificar individus que no porten bitllet».

Digue’ns

... a quina estació t’han robat?

Explicans-ho per...

E-mail: noesven@20minutos.es

Correu: Pl. Universitat, 3, 7 è 3A.

O a www.20minutos.es

5 consells per evitar...

...que et robin als trens

1 No ajupir-se dins el metro. És la nova modalitat de robatori: algú tira un grapat de monedes i quan la víctima s’ajup per ajudar a recollir-les li roben la cartera o la bossa.

2 Evitar les topades. L’anomenen el tap. Un individu va davant i s’atura de cop per ajupir-se a l’escala mecànica o a la porta, la víctima hi topa i, en la confusió, el de darrere el roba.

3 Vigilar les jaquetes alienes. Si algú col·loca una jaqueta o un jersei sobre la teva bossa, retira-la immediatament perquè pot furgar tot el que vulgui sense ser detectat.

4 Evitar les cremalleres. És aconsellable que quan es pugi al metro no es portin motxilles o bosses a l’esquena. Davant una aglomeració són les més fàcils d’obrir.

5 Si ja t’han robat. Has de denunciar el fet immediatament i recordar totes les dades i descripcions possibles per després visionar les gravacions de les càmeres de seguretat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento