Els danys dels atacs a locals i caixers superen els 1,3 milions d’euros

Són amb explosius i els posen els grups antisistema. Els Mossos han desactivat el 2005 tres sobres bomba dirigits a establiments.
Els danys materials que han ocasionat grups antisistema als béns públics van suposar durant el 2005 una despesa d’1.350.000 euros a tot Catalunya. Segons ha revelat a 20 minutos el cap de la unitat dels Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d’Esquadra, es tracta d’atem-ptats, principalment, contra el mobiliari urbà, les empreses de treball temporal i els caixers automàtics.

La seva activitat es localitza, sobretot, a la ciutat de Barcelona i la duen a terme utilitzant artefactes incendiaris com ara còctels Molotov de diferents tipus o tubs que es coneixen com a kaleborroka. El 2005, l’activitat d’aquests grups també ha comportat que els TEDAX haguessin de desactivar tres sobres bomba, que anaven dirigits a establiments comercials.

2.400 artefactes

De fet, durant el 2005, els TEDAX han destruït a Catalunya prop de 2.400 artefactes, entre els que utilitzen aquests grups i tot el material reglamentari que ha aparegut de la guerra civil, que suposa la majoria de les intervencions que fan.

L’activitat antiterrorista dels TEDAX s’ha centrat en part a treballar per pal·liar els efectes de les accions d’aquests grups, sense perdre de vista organitzacions com ETA, segons el cap dels TEDAX, que prefereix mantenir l’anonimat per seguretat.

Actualment, hi ha mesos que neutralitzen fins a 200 artefactes, però als anys 80 i fins a principis dels 90 –quan estaven més actius ETA, GRAPO, Terra Lliure i la ultradreta– en destruïen un cada dia. Pel que fa a l’amenaça del terrorisme islàmic, el cap d’aquesta unitat especialitzada de la policia autonòmica confessa que la tenen molt present –com qualsevol altre país occidental– i que treballen amb tots els mecanismes de seguretat per prevenir una possible acció terrorista.

Bombes de la guerra civil

La principal activitat dels TEDAX se centra a destruir artefactes de la guerra civil espanyola. Lleida i Girona és on més s’hi troben. Tenen propietats explosives que perduren fins a 400 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento