La Conselleria de Justícia vigila 90 reclusos en tercer grau amb polseres electròniques que els permeten fins i tot dormir a casa seva i mantenir una vida normalitzada. És el pas previ a aconseguir la llibertat condicional.

Es tracta d’un dispositiu que el pres es col·loca al turmell connectat al telèfon fixe del seu domicili i, alhora, controlat per un ordinador al centre penitenciari. L’objectiu és que el condemnat tingui les màximes facilitats per reintegrar-se a la seva vida familiar, social i laboral. Només se li exigeix que tingui un entorn
 200

presos amb polsera

cada dia preveu controlar la Conselleria l’any 2008. Des del 2000 fins avui, 310 reclusos s’han vigilat amb aquest dispositiu

estable.

En cas que el reclús no arribi a l’hora marcada a casa seva o intenti manipular el dispositiu, salta l’alarma, explica el cap de Servei de Medi Obert, Joan Pere Queralt, que diu que només en el 5% s’ha retirat la mesura.

Antonio és un dels reclusos que va acceptar voluntàriament posar-se la polsera. Ja fa un any i ahir assegurava portar «molt bé» el control, mentre la seva educadora destacava que ha tingut un comportament exemplar. «Només volia sortir de la presó per estar amb els meus», va recordar aquest pres condemnat a tres anys i mig de presó. 

 

«Es creuen que és un marcapassos» 

La polsera és lleugera de pes però visible, sobretot a l’estiu. Però per a Antonio no ha estat cap problema. «Quan em pregunten què porto al turmell els dic que és un marcapassos, i com no n’han vist mai cap s’ho creueu». El pres destaca pocs inconvenients: «Quan marxa la llum de casa, l’alarma salta i he de trucar a la presó per dir que no passa res», admet.