Els afectats del Carmel planten a l’administració i no entren a casa
Una veïna observa els blocs on havien d’entrar avui els afectats. Manolo S. Urbano
Els veïns desallotjats del Carmel que vivien en el perímetre més allunyat de la zona zero, havien d’entrar ahir a casa seva amb diferents tècnics per veure l’estat de l’immoble.

Dels 29 veïns que ahir havien de començar les visites, només es va atrevir a fer-ho un, l’amo d’un dels entresols. 

La resta d’afectats ja havien decidit, abans de sortir dels hotels on estan vivint des que els van desallotjar, que es negarien a entrar a casa seva per considerar-ho massa precipitat.

Isabel Farrús, veïna del carrer Llobregós 132, va explicar que no es refien dels tècnics i que «fins que no tirin els pisos afectats, es reforci el túnel del metro, i se solidifiqui el formigó de la cua de maniobres» no tornaran a casa.

Sense pressa
Les visites per veure l’estat dels pisos era un acord a què havien arribat les administracions i l’Associació de Veïns del Carmel. El secretari general de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, Ricard Fernández, va explicar que «no hi ha cap pressa» i que «és lògica la reacció dels veïns». En aquest sentit va assegurar que, si cal, les visites es posposaran fins que «s’enderroquin els habitatges afectats», que ha de ser en quinze dies.

Per entrar a dins de cada casa, cal també la presència de tècnics (de l’administració i dels veïns), un expert proposat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i dos Mossos.

Per altra banda, la regidora d’Horta-Guinardó, Elsa Blasco es va reunir ahir amb l’Associació d’Afectats del Carmel i amb la dels Damnificats. Tots van trobar «bona voluntat» per part de l’Ajuntament, per solucionar el conflicte.

 

L’escola, tancada per un mes

Els director de l’escola Santa Teresa sí que va entrar ahir al centre, juntament amb els tècnics, per conèixer l’estat de l’edifici. Segons la primera valoració, caldran quatre setmanes per arreglar les esquerdes de les parets i dues més pels acabats i per pintar. Fins ara, els 130 alumnes del centre han estudiat en espais alternatius.

 

Causa judicial
Clos acusarà

L’Ajuntament es personarà com acusació en la causa judicial oberta per garantir la defensa dels drets dels afectats fins a les seves últimes conseqüències, va assegurar ahir Joan Clos, que va dir entendre les «reticències» dels veïns a tornar-hi.

 

Túnel esfondrat
A Suïssa

L’ajuntament suís de Lausanne va desallotjar ahir de manera preventiva diversos comerços del centre arran de l’esfondrament d’ún túnel en construcció d’una línia de metro. No s’ha desallotjat, de moment, cap veí.

 

Lleida
Rebre de retruc

La Cambra de Comerç de Lleida va alertar ahir que els ajuts per al Carmel poden endarrerir alguns mesos la construcció de l’aeroport d’Alguaire.

L’entitat entén que el Govern destini una partida urgent per al barri però va advertir que la resta de territori no pot quedar oblidat.

 

Garcilaso més pisos pont

Alguns dels veïns afectats del Carmel podran anar avui al carrer Garcilaso per veure més pisos de protecció oficial, on podran viure fins que tornin a casa o els reallotgin en un altre lloc. Aquests pisos ja estan moblats.  

 

Govern central  hi haurà ajuts

La ministra de Vivienda, María Antonia Trujillo, va reiterar ahir el compromís del Govern central de col·laborar econòmicament amb el Carmel. Cada família que hagi perdut el pis o el negoci rebrà 10.000 euros i tots els desallotjats 6.000 euros.

 

A la biblioteca
Festa infantil

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes organitzarà dissabte un acte infantil al Carmel en solidaritat amb els afectats. Actuaran pallassos i el televisiu Barragán, que començarà a les 18 hores a la biblioteca Juan Marse.