El masclisme afecta la majoria de dones policia

Sis de cada 10 mosses d’esquadra (1.273 agents) afirmen haver patit gestos o comentaris molestos. El 9% assegura haver estat assetjada sexualment.
Una mossa d’esquadra treballant amb l’ordinador.
Una mossa d’esquadra treballant amb l’ordinador.
Arxiu
La gran majoria de mosses d’esquadra (un 67,5%, és a dir, 1.273 agents) han experimentat algun comportament masclista molest a la feina, segons revela l’Enquesta sobre la dona policia als Mossos d’Esquadra de 2004, que ha elaborat la Comissió de la Dona Policia de la Direcció General de Seguretat Ciutadana amb l’objectiu de defensar els valors de la igualtat.

L’enquesta constata que una de cada cinc dones policia (380) ha estat objecte de comportaments masclistes reiterats, que ella mateixa ha considerat greus (valorats amb un 7 sobre 10 punts).

Els comentaris verbals i els gestos molestos constitueixen el gruix dels tipus de masclisme. A més, gairebé un 9 % de les dones del cos de la policia autonòmica (171) s’han considerat objecte d’assetjament sexual (d’aquests casos, però, només un 4 % –76– es consideren assetjament, segons la tipificació en el codi penal).

Les xifres dels Mossos d’Esquadra no constitueixen un fet aïllat, sinó que són el reflex d’un fenomen estès a la societat. La consellera d’Interior, Montserrat Tura, ha assenyalat que «aquesta societat encara no està normalitzada en termes d’igualtat» i «quan s’analitza qualsevol col·lectiu, apareixen aspectes de tracte desigual que cal que desapareguin».

La Comissió de la Dona ja ha creat una comissió específica perquè elabori un manual de bones pràctiques per eradicar el masclisme.

Més de 3.300 testimonis

Una minoria important dels homes policia (un 38,3 %, és a dir, 3.362 homes) afirma haver presenciat algun comportament masclista molest envers alguna companya. Pel que fa a situacions d’assetjament que asseguren haver patit 171 dones policia, només un 3,5 % dels homes (307) assegura haver-les presenciat. Els homes valoren la seva gravetat amb 8,4 punts sobre 10.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento