Aconsegueix registrar el nom de Pepita per haver nascut a França
Pepita Vidal Veïna de Sabadell «Quan vaig arribar de França amb 20 anys, vaig anar a la comissaria de Sabadell per tramitar el meu DNI. El comissari es va posar a riure i em va dir que era l’única Pepita d’Espanya». Agencias

Pepita Vidal, una veïna de Sabadell, es va poder posar Pepita legalment perquè va néixer a França. Aquest nom, no acceptat legalment a Espanya per ser considerat un diminutiu de Josefa, al país veí està reconegut com un nom propi.

Per aquest motiu, Pepita Vidal, de 55 anys, quan va venir a viure a Espanya, a l’estiu del 1968, amb 20 anys, es va poder fer el carnet d’identitat espanyol amb el nom de Pepita, ja que tal  com recorda, «a la meva partida de naixement, que es va fer a París, hi constava aquest nom». «Recordo –afegeix Vidal– que el comissari de Sabadell no em va posar cap impediment. Això sí, em va advertir que a tota la meva documentació legal hi havia de figurar el nom de Pepita i no el de Josefa.» 

Aquesta veïna de Sabadell, però, sempre ha estat alerta en els moments que ha hagut de canviar-se la documentació. Vidal recorda que quan va renovar-se per primera vegada el carnet de conduir a Trànsit li van posar en els documents Josefa, però quan va ensenyar el DNI li van haver de rectificar la documentació.

La seva experiència demostra que tenir la partida de naixement en un altre país permet burlar les estrictes lleis del registre espanyol. A Catalunya, només es coneix una altra Pepita, tal com ja va revelar 20 minutos, Pepita Leona, que va aconseguir canviar-se el nom de Josefa.

 

Els jutges són els que decideixen

Són moltes les Josefas que han anat més d’una vegada al jutjat amb l’esperança de poder-se canviar el nom pel de Pepita i s’han trobat amb la negativa dels jutges.

L’argumentació legal per denegar aquestes peticions és que el nom de Pepita és un diminutiu de Josefa. A més, el registre central especifica que els diminutius no estan acceptats legalment com a nom propi. Tot i que Pepita Vidal ho ha aconseguit, confessa a 20 minutos que el seu nom no li agrada massa.