A Catalunya es fuma un 21% menys per la crisi econòmica i les lleis més dures

  • Fins al març, s’han despatxat 150 milions de paquets de tabac.
  • Són 40 menys que el 2008.
  • La facturació en dos anys creix un4% perquè els preus han pujat.
2010 será el año el en que se endurezca la ley antitabaco en España.
2010 será el año el en que se endurezca la ley antitabaco en España.
REUTERS
2010 será el año el en que se endurezca la ley antitabaco en España.

Sí, la crisi té una cara amable. La venda de cigarretes a Catalunya ha caigut en dos anys un 21,1%, encara que la facturació s’ha incrementat un 4% perquè és més car. El setge legal també hi ha ajudat.

Entre el gener i el març d’aquest 2010, els estancs catalans van vendre 149,95 milions de capses de cigarretes. En un any, s’han despatxat 19,19 milions de paquets menys. Aquest descens s’acumula als 20,86 milions d’un any enrere, segons el Comissionat de Tabacs. La caiguda del 21,1% es produeix tot i que hi ha un 2% més de població.

A la província de Barcelona la disminució es queda en el 17,5% i a Espanya, en el 18,3% (845,3 milions de paquets). La despesa mitjana per fumador s’aproxima als 1.100 1 anuals. Malgrat això, la recaptació per cigarretes ha augmentat. Durant el primer trimestre, s’ha ingressat 473 milions per cigarretes, fet que suposa un creixement de quasi 20 milions.

"Que el descens té causes econòmiques i que es deriva de la crisi no hi ha dubte", raona el cap de servei de Pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Ferran Morell, per a qui les lleis hi han contribuït força. "No es permet fumar als llocs públics i això ha estat molt efectiu. Aquesta pressió és bona perquè ho deixin", apunta. L’especialista també n’atribueix als metges part de l’èxit: "Hem de recordar als pacients els perills del tabac".

Les vendes de pipa i de cigars s’eleven. I les de tabac de cargolar, però, baixen: dels 267.216 kg als 223.561 el 2009. La sensació sembla ser una altra: "Cada cop veig més gent que es passa al tabac de cargolar perquè és més barat", admet el president del Gremi dels Estanquers, Jordi Duaso. Més del 80% del preu del tabac correspon a impostos.

Les dades "demostren que cal endurir encara més les lleis. No en contra dels fumadors, sinó per afavorir-los", subrat-lla Morell. "Si vostè vol, fumi, però segur que ho pagarà, seguríssim: amb una malaltia vascular o problemes en el cor, amb un càncer de pulmó o de bufeta, o amb l’epoc (malaltia pulmonar crònica)", indica. Així mateix, puja el contraban. Ahir van comissar al Port 949.000 paquets.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento