1593: El Col·legi de Cordelles i la primera gramàtica catalana (1815)

El Col·legi de Cordelles, o Seminari de Nobles, va néixer per disposició testamentària del jurista Miquel de Cordelles (coautor, per encàrrec del rei Felip II, del recull legislatiu titulat Constitucions i altres drets de Catalunya, publicat el 1588).
Era, inicialment, una escola per a la formació dels més petits de la família Cordelles que, aviat, esdevinguè l’escola de la noblesa catalana, l’escola d’una elit. Es localitzà al capdamunt de la Rambla de la ciutat de Barcelona, al costat de Betlem, l’església de la Companyia de Jesús (on hi ha des del 1764 l’actual Acadèmia de Ciències i Arts, amb l’hora oficial a dalt i una sala teatral a la planta baixa).

Des de 1662, la Companyia (els jesuïtes) dirigí el col·legi (de la noblesa). A finals del segle XVIII, Josep Pau Ballot, un professor del Col·legi de Cordelles comença a pensar en confeccionar una gramàtica de la llengua catalana. Fins aleshores, les gramàtiques publicades (com, per exemple, el 1676, la Gramatica cathalana breu i clara de Llorenç Cendrós) tenien, curiosament, com objecte l’ensenyament de la llengua llatina.

Ballot va escriure, finalment, el seu llibre a partir de 1810, quan el país estava ocupat pels exèrcits napoleònics i formalment integrat a l’imperi francès, i Diari de Barcelona es publicava a dues columnes, en llengua catalana i en llengua francesa. El text de Ballot es publicà per plecs a Barcelona de 1813-1815, amb el títol Gramatica i apologia de llengua cathalana. Fou un índex de l’inici de la modernitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento