Pugen els immigrants universitaris, però no arriben encara al 4% a Catalunya

  • La majoria no estudia passats els 16.
  • Els diners influeixen menys que l'educació familiar i, per aixó, demanen reforços educatius.
Un examen en la Universitat de Barcelona.
Un examen en la Universitat de Barcelona.
EFE
Un examen en la Universitat de Barcelona.

La immigració comença a entrar a les universitats catalanes, però encara té una presència anecdòtica. Els nouvinguts són un 3,8% dels estudiants matriculats, segons el Comissionat d’Universitats (curs 2007-08, l’últim amb dades). La xifra està allunyada del 8,1% dels inscrits al Batxillerat i més encara del 17,3% de l’ESO (dades del Departament d’Educació per al curs 2008-09).

La diferència podria ser més gran, ja que dins els estrangers universitaris es compten tant els fills de la nova immigració com els que vénen per estudiar i marxen. L’educació no és un bon ascensor social? El Comissionat no ho veu així. Des del curs 2000-01, el nombre s’ha multiplicat per quatre i s’ha passat del 0,9% al 3,8% (5.501 matriculats). S’espera que el gruix dels nouvinguts comenci a entrar a les facultats els propers cursos.

El secretari d’Immigració, Oriol Amorós, creu que la proporció serà superior en el futur: "Els que han nascut aquí tenen millors resultats que els que arriben a meitat del procés educatiu".

Per a la doctora en Sociologia i professora a la UAB Rosalina Alcalde, els números demostren que l’escola "reprodueix" la societat, però no altera desigualtats, de manera que es trenquen expectatives. "Molts relacionen l’èxit educatiu dels fills amb l’èxit del seu projecte migratori", apunta. Alcalde i Amorós coincideixen que influeix més l’educació familiar que les condicions econòmiques.

Immigració demana canvis: reforços escolars, més vincles de les famílies amb l’escola i continuïtat del que viuen els alumnes dins i fora dels centres educatius.

Fins als 15 anys, tant població autòctona com estrangera està escolaritzada gairebé al 100%, però quan acaba l’escolarització obligatòria, l’abandonament és dramàtic. Als 20 anys, dels 28.000 joves empadronats amb nacionalitat espanyola, 5.000 segueixen estudiant (la cinquena part). En canvi, entre els 8.500 empadronats estrangers, menys de mil estan matriculats a aquesta edat, segons dades de la Secretaria per a la Immigració.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento