Els invents increïbles

Els invents increïbles

Dijous, 4 de juny del 1891. Barcelona acull ara fires i salons que mostren nous invents. Abans, les novetats es coneixien al carrer.
Ala platja de la Barceloneta havien començat els preparatius de la temporada de bany quan encara ressonava la remor del projecte de dotar a la ciutat d’un gran balneari flotant, amb tots els serveis i comoditats. Al carrer Casp, els operaris s’afanyaven a arreglar, per fi, la barana del pont de la riera que travessava aquesta via i que feia dies que estava trencada. Eren moltes les veus que demanaven que se soterrés la riera. A la Ronda Universitat i al Passeig de Gràcia continuaven les obres de renovació del paviment. I, a la Rambla de Sant Josep, es va produir un nou atropellament. Cada dia n’hi havia almenys un. En aquella ocasió, li va tocar rebre a una anciana. Al carrer dels Canvis Nous, un gos va atacar una nena. Li va mossegar la mà dreta.

L’Ajuntament volia donar la imatge davant els barcelonins que apostava per la participació ciutadana. Va anunciar que calia ubicar una nova caserna de bombers a l’Esquerre de l’Eixample i va donar 15 dies als propietaris dels edificis de la zona afectada perquè fessin públiques les seves proposicions.

Es vivien moments d’excitació, perquè anaven arribant nous aparells i invents que feien sortir de la rutina a la ciutadania. Més d’un va descobrir bocabadat un d’aquells nous ginys increïbles que s’havien creat. Es tractava d’una màquina expenedora de capses de llumins. Estava formada per un cos central de ferro, muntat sobre una columna, que conformaven un sol aparell elegant i senzill. Funcionava amb una moneda de cinc cèntims. Quan la introduïes, després d’uns segons, la màquina escopia a canvi una capsa de llumins. Havia estat fabricada a prova de fraus. Si hi tiraves una moneda de 10 cèntims, te’n retornava una de cinc acompanyada de la capsa de llumins.

Si algú hi ficava una moneda falsa, la rebutjava. I si hi posaves un tros de ferro semblant a una moneda, se’l cruspia com si res. Tenia un dipòsit de 12 dotzenes de capsetes de llumins i prou monedes per donar canvi de 10 cèntims tantes vegades com calgués. N’hi havia una a prop de la plaça Reial, on a la façana de la joieria La Isla de Cuba hi havia instal·lat un rellotge inversemblant, que indicava les hores i els minuts pel sistema de salt i que no calia donar-li corda perquè funcionava amb electricitat.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/70029/0/invents/fires/salons/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios